Linkovi

Kineska mornarica laserom gađala američki avion


Avion P-8A Posejdon pre poletanja.
Avion P-8A Posejdon pre poletanja.

Mornarica Sjedinjenih Država saopštila je da je kineski razarač ciljao američki patrolni avion laserom prošle nedelje, dok je leteo iznad Filipinskog mora, oko 600 kilometara zapadno od Guama.

Pacifička flota SAD kaže u saopštenju da je kineski brod praktikovao upotrebu lasera na američkom avionu P-8A Posejdon, u "nebezbednom" i "neprofesionalnom maniru", tok je P-8 operisao u "međunarodnom vazdušnom prostoru, u skladu sa međunarodnim pravilama i regulacijama".

Mornarica SAD saopštava da je kineska acija kršenje Koda za neplanirane susrete na moru (CUES), multiratelarnog sporazuma postignutog 2014. godine, kao i da je u nesaglasju sa Memorandumom o razumevanju (MOU) koji su potpisala američka i kineska tela zadužena za bezbednost vazduha i mora, kaže se u saopšenju.

Aktivnost lasera nije bila vidljiva ljudskom oku, a uhvatio ju je senzor na avionu P-8A.

"Laseri koji su na nivou oružja potencijalno mogu da izazovu ozbiljne povrede pripadnika vazdušne posade i mornara, kao i brodskim i avio-sistemima", saopštava Mornarica.

Avion P-8A Posejdon raspoređen je u bazi vazdušnih snaga Kadena, u Okinavi, Japan, i izvodi rutinske operacije, patrole iznad mora i izviđanje na prostoru operacija američke Sedme flote.

XS
SM
MD
LG