Linkovi

Kineski putnici "bez veza sa teroristima"


Rodjaci kineskih putnika nestalog aviona Malezija erlajnsa smešteni su u hotelu u Pekingu.
Rodjaci kineskih putnika nestalog aviona Malezija erlajnsa smešteni su u hotelu u Pekingu.

Ambasador Kine u Maleziji izjavio je da na nestalom avionu "Malezija Erlajnsa" nije bilo kineskih putnika povezanih sa terorističkim ili bilo kakvim opasnim aktivnostima.

Kina je saopštila da niko od 154 kineska putnika u nestalom avionu „Malezija erlajnsa“ kako izgleda nema veze sa terorizmom, dok se obim velike višenacionalne potrage za Boingom 777 na letu MH370 i dalje proširuje.

„Kina je sprovela detaljnu istragu biografije putnika i do sada nismo pronašli ništa što bi moglo da ugrozi let broj MH370. Stoga možemo da kažemo da nije bilo kineskih putnika osumnjičenih da su se bavili bilo kakvim terorističkim ili drugim opasnim aktivnostima“, izjavio je Huang Huikang, ambasador Kine u Maleziji.

Ambasador Hong takođe je rekao da je Kina počela da traži Boing 777 i njegovih 239 putnika i članova posade "na teritoriji duž severnog koridora" oblasti koja se pretražuje.

Pošto je 8. marta misteriozno nestao na letu od Kuala Lumpura do Pekinga, avion je – kako izgleda - odeleteo ili severno ka Centralnoj Aziji, ili južno, dalje u prostrani Indijski okean.

U međuvremenu, američki dnevnik „Njujork tajms“ prenosi da je ruta, kojom je avion trebalo da se kreće - po svemu sudeći - promenjena zahvaljujući kompjuterskom sistemu, koji je najverovatnije programirao neko u pilotskoj kabini, ko je posedovao znanje o naprednim avionskim sistemima.

Ta teorija verovatno će dodatno osumnjičiti pilota i ko-pilota, Zahairija Ahmada Šaha i Farika Abdula Hamida.

Šahov dugogodišnji prijatelj, Amerikanac Kris Nisen kaže da nema šanse da je on bio umešan u nestanak aviona.

"Ne mogu da zamislim da je uradio nešto da povredi sebe, putnike, imovinu... zaista boli kada ljudi čak i pomisle tako nešto".

Dvadeset šest država uključeno je u potragu, koja kada se računaju i voda i kopno, obuhvata prostor površine od nekoliko desetina miliona kvadratnih kilometara.

Potraga se zakomplikovala zbog toga što su prijemnik u avionu, kojim civilni radari identifikuju letelicu, ali i drugi uređaji za komunikaciju bili ugašeni. Vlasti su zato primorane da se oslanjanju na neprecizne satelitske podatke o praćenju letelice, zasnovane na automatskim signalima aviona.
XS
SM
MD
LG