Linkovi

Kinkejd: Konsenzus lidera da se teroristima onemogući pristup nuklearnom materijalu


Kinkejd: Nagoveštena je načelna podrška Kine i Rusije uvođenju oštrijih sankcija Iranu.
Kinkejd: Nagoveštena je načelna podrška Kine i Rusije uvođenju oštrijih sankcija Iranu.

O ishodu vašingtonskog dvodnevog samita o nuklearnoj bezbednosti, kolega Branko Mikašinović je razgovarao sa Klifom Kinkejdom, predsednikom publikacije “Accuracy in Media”.

Kinkejd: “Vašingtonski samit o nuklearnoj bezbednosti, na kome se okupilo 47 svetskih lidera, ispunio je više ciljeva: Postignuta je međunarodna saglasnost i podrška neširenju nuklearnog oružja, kao i konsenzus da se teroristima onemogući pristup nuklearnom materijalu ili oružju. Pored toga, Sjedinjene Države su potvrdile svoju vodeću ulogu u borbi protiv širenja nuklearnog oružja. Predsednik Obama je takođe tačno, ali ironično, ukazao da je dve decenije posle okončanja Hladnog rata, smanjena opasnost od nuklearne konfrontacije država, ali i povećan rizik od nukleanog napada terorističkih organizacija.”

Glas Amerike: Šta je na samitu zaključeno u pogledu iranskog nuklearnog programa i drugih nuklearnih problema?

Kinkejd: “Nagoveštena je načelna podrška Kine i Rusije uvođenju oštrijih sankcija Iranu, čiji nuklearni program je, prema nekima, godinu dana udaljen od pravljenja nuklearne bombe, a predsednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao da je iranski program došao do tačke sa koje se više ne može zaustaviti ili vratiti. Pored Kine i Rusije, Sjedinjene Države, Francuska i druge zapadnoevropske zemlje planiraju da krajem ovog meseca u Ujedinjenim nacijama uvedu nove sankcije Iranu. Ako te sankcije budu suviše blage, one će samo rasplamasati antiameričko raspoloženje u toj zemlji, a ako budu prejake, ojačaće iransku finansijsku i vojnu podršku Hamasu i Hezbolahu, kao i antiameričkim šiitskim organizacijama u Iraku i Talibanu u Avganistanu. Ukoliko postane nuklearna sila, Iran bi mogao da bude velika opasnost ne samo za Izrael, nego i za druge zemlje kao što je Saudijska Arabija.”

Glas Amerike: Kakvu bi strategiju Zapad mogao da razvije u borbi protiv Al Kaide i drugih terorističkih organizacija koje nastoje da se domognu nuklearnog oružja?

Kinkejd: “Teško je predvideti kako će Sjedinjene Države u tom pogledu sarađivati sa međunarodnom zajednicom. Pre svega, treba obezbediti da zemlje koje poseduju nuklearno oružje, kao što je, na primer, Pakistan, zaštite svoj nuklearni arsenal od terorista. Pripadnici Al Kaide se nalaze u Pakistanu, Avganistanu, Iraku i drugim zemljama, od kojih neke imaju svoje nuklearne programe, u koje bi teroristi mogli lako da se infiltriraju. To je sada nova etapa u borbi protiv terorizima – sprečavanje infiltracije u nuklearne objekte i programe. Treba takođe uočiti da teroristi nastoje da se domognu ne samo nuklearnog, već i biološkog oružja, što će zahtevati veoma aktivne obaveštajne službe širom sveta da bi se predupredili eventulni napadi. Nedavno smo imali terorističke napade u Rusiji, a i Kina ih se pribojava. Dakle, u borbi protiv te zajedničke opasnosti neophodna je solidarnost cele međunarodne zajednice.”

XS
SM
MD
LG