Linkovi

Kineska propaganda na lažnim Tviter nalozima


Organizacija za ljudska prava “Slobodni Tibet” saopštila je da je pronašla najmanje 100 lažnih Tviter naloga, korišćenih za širenje propagande kineske vlade o Tibetu.

Profili na Tviteru su otvoreni pod često nespretno sročenim zapadnim imenima, a medju fotografijama korišćenim za profil su i slike američkih srednjoškolki koje su snimili profesionalni fotografi. Na drugim nalozima su korišćene reklamne fotografije sa interneta i snimci slavnih ličnosti koje više nisu medju živima.

Portparol Slobodnog Tibeta, Alister Kari, izjavio je za Tibetanski servis Glasa Amerike da mnogi od lažnih naloga potiču iz kineske prestonice. Njegova organizacija ističe da su na tim profilima objavljivani članci na engleskom jeziku koji napadaju Dalaj Lamu, a Tibet prikazuju kao “zadovoljnu i idiličnu kinesku provinciju.”

Kina se izuzetno trudi da stvori predstavu stabilnosti na Tibetu, gde se oko 130 ljudi zapalilo od 2009. u znak protesta zbog uprave Pekinga. Kina krivi Dalaj Lamu da podstiče samospaljivanje, dok on te optužbe odbacuje.

Kineska vlada nije odgovorila na tvrdnje iz izveštaja “Slobodnog Tibeta”, koji je u svojoj istrazi saradjivao sa Njujork Tajmsom.

XS
SM
MD
LG