Linkovi

Kina: Deportovan švedski aktivista


Piter Dalin
Piter Dalin

Švedski aktivista za ljudska prava, koji je uhapšen ranije ovog meseca u Kini pod optužbom da je podrivao državnu bezbednost, pušten je na slobodu i deportovan.

Ministarka inostranih poslova Švedske Margot Valstrom je u saopštenju pozdravila oslobađanje 35-godišnjeg Petera Dalina, suosnivača Kineske grupe za hitno delovanje, koja je pružala trening i podršku kineskim advokatima za zaštitu ljudskih prava.

Istraživač organizacije Amnesti Internešnal, Vilijem Ni izjavio je da je oslobađanje Petera Dalina dobra vest ali da ne opravdava poteze Kine.

Dobro je da je mogao da ode kući i da se vrati u Švedsku. Međutim, činjenica da je bio primoran da prizna, u televizijskom prenosu na državnoj televiziji, dok je bio u tajnom zatvoru, je jednostavno loš znak za ljudska prava. Zapravo, to će imati zastrašujući efekat na civilno društvo i moglo bi da bude znak da će u nacrtu zakona o nevladinim organizacijama, značiti da će vlada možda želeti da tretira strane nevladine organizacije na isti način kao što je tretirala slučaj Petera Dalina.”

Dalin je uhapšen 3. januara dok se pripremao da napusti Peking i nije viđen sve do prošle nedelje kada je prikazan snimak državne televizije Si Si Ti Vi na kojem on priznaje krivicu za optužbe. Kina je započela rasprostranjeno gušenje slobode advokata za zaštitu ljudskih prava u zemlji od kako je predsednik Ši Đinping stupio na dužnost 2012. godine. Mnogi od uhapšenih su pred televizijskim kamerama priznali krivicu, što je praksa za koju aktivisti za ljudska prava kažu da je očigledno prisilna.

U međuvremenu, drugi švedski državljanin kineskog porekla, izdavač Gui Minhai, i dalje se nalazi u zatvoru u Kini. Izdavač iz Hong Konga nestao je krajem prošle godine u Tajlandu, pre nego što se ponovo pojavio na kineskoj državnoj televiziji prošle nedelje, kada je izjavio da se dobrovoljno predao kineskim vlastima pod decenijama starim optužbama za vožnju u pijanom stanju.

XS
SM
MD
LG