Linkovi

Kina: SAD preuveličale incident sa dronom


Kina je optužila Sjedinjene Države da su "preuveličale" pitanje američkog podvodnog drona koji je kineska mornarica zaplenila u Južnom kineskom moru, dok su vojske dve zemlje u kontaktu da bi "adekvatno rešile" stiuaciju.

Peking je takođe optužio Vašington za raspoređivanje "brodova u prisustvu Kine zbog vojnog nadziranja". U saopštenju Ministartsva odbrane navodi se da se Kina odlučno protivi tom potezu i da zahteva da Sjedinjene Države obustave te aktivnosti.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je subotu da je američka vojska dobila informaciju od Kine da će dron biti vraćen, ali nije naveo kada bi to moglo da se dogodi.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru oštro kritikovao zaplenu američkog drona, ocenjujući da je u pitanju potez bez presedana.

Pentagon je diplomatskim kanalima zatražio hitan povratak podvodnog drona, a od Kine je zahtevano da ne ponavlja slične incidente.

“U pitanju je potez koji nije u skladu sa međunarodnim pravom", poručio je portparol Pentagona Džef Dejvis. Dejvis je rekao da Kinezi nisu saopštili razlog zaplene drona, koji je vredan oko 150 hiljada dolara.

Incident se dogodio u trenutku kada se brod američke mornarice "Boudič", za koji američki zvaničnik navodi da služi za okeanografska istraživanja, spremao da na površinu izvuče podvodno vozilo bez ljudske posade.

XS
SM
MD
LG