Linkovi

Kina: Ilegalni ulazak američkog broda


Brod američke mornarice “Vilijam Lorens” upućen je u Južno kinesko more u okviru operacije “slobodne plovidbe”, što je Peking oštro kritikovao

Brod je plovio u okviru jedne nautičke milje od grebena Fajeri Kros na koji Kina polaže pravo da bi se, kako je rečeno “suprotstavio preteranim teriutorijalnim zahtevima nekih zemalja u Južnom Kineskom moru” naveo je predstavnik američkog sekretara za odbranu Bil Urban.

Predstavnik Kineskog ministarstva inostranih poslova Lu Kang je rekao na redovnom brifingu za medije rekao da je američki brod ilegalno ušao u kineske teritorijalne vode.

Relevantno kinesko ministarstvo je preduzelo akcije posmatranja, praćenja i upozoravanja u skladu sa zakonom. Moram da istaknem da ova akcija Sjedinjenih Država ugrožava kineski suverenitet i bezbednosne interese, dovodi u opasnost osoblje i objekte na ostrvu i ugrožava regionalni mir i stabilnost. Kao što smo više puta ponovili Kina se odlučno protivi ovoj akciji Sjedinjenih Država i nastavićemo da preduzimamo neophodne mere za očuvanje kineskog suvereniteta i bezbednosti."

Kina je izgradila 3.000 metara dugu sletnu pistu i druge vojne objekte na spornom ostrvu. Ovo je treći put u manje od godinu dana da su Sjedinjene Države obavile, kako je nazivaju, operaciju “slobodne plovidbe” kako bi se suprotstavile kontroverznim teritorijalnim pretenzijama Kine nad ostrvima u Južnom kineskom moru. Peking odbacuje te operacije i tvrdi da su sporovi uveličani.

XS
SM
MD
LG