Linkovi

Kina protiv dolaska delegacije Tajvana na inauguraciju


Tajvanska predsednica Cai Ing-ven, novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp i kineski predsednik Ši Đinping
Tajvanska predsednica Cai Ing-ven, novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp i kineski predsednik Ši Đinping

Kina je pozvala SAD da spreče delegaciju zvaničnika Tajvana da prisustvuje inauguraciji predsednika Donalda Trampa u petak.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing objavila je u Pekingu saopštenje kojim se svi članovi dolazeće Trampove administracije upozoravaju da ne bi trebalo da imaju bilo kakav kontakt sa tajvanskom delegacijom, navodeći da bi se time „potkopale ili poremetile“ bilateralne veze.

Bivši premijer Ju Šuj-kun predvodi tajvansku delegaciju. Kina je bila ogorčena kada je novoizabrani predsednik Tramp prošlog meseca razgovarao telefonom sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven, koja predvodi vladajuću Partiju demokratskog napretka koja se zalaže za nezavisnost Tajvana.

Rascep Kine i Tajvana nastao je kada su komunističke snage proterale nacionaliste u kontinentanoj Kini na kraju građanskog rata 1949. Kina insistira da je Tajvan i dalje deo njene teritorije uprkos decenijama njegove samouprave, i preti upotrebom sile ako Tajvan fromalno proglasi nezavisnost.

Vašington je prekinuo formalne veze sa Tajvanom 1979. u korist Kine, ali održava tesne kulturne i komercijalne veze sa Taipeijem, a takođe snabdeva ostrvo vojnom opremom.

Novoizabrani predsednik Tramp otvoreno je dovodio u pitanje potrebu da se poštuje politika “jedinstvene Kine” ako SAD za uzvrat ne dobiju neke povlastice od Pekinga.

XS
SM
MD
LG