Linkovi

SAD uvele sankcije ruskim i kineskim kompanijama


Američki Sekretarijat za finansije
Američki Sekretarijat za finansije

Američki Sekretarijat za finansije uveo je u petak sankcije ruskoj Agrosojuz komercijalnoj banci zbog pomaganja Severnoj Koreji da izbegne sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Sekretarijat je saopštio da je banka, sa sedištem u Moski, obavila "značajnu transakciju" sa pojedincem koji se nalazi na američkoj crnoj listi zbog umešanosti u severnokorejski program za naoružanje.

Ruska banka je, kako je navedeno, obavila transakciju za direktora Severnokorejske banke za spoljnu trgovinu (FTB) u Moskvi, Hana Janga Sua, dok se na meti američkih vlasti našao i njegov zamenik Ri Jong Von, koji se takođe nalazi u ruskoj prestonici.

Američke vlasti poručile su da bi Han i Ri trebalo da budu proterani iz Rusije, u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija o Severnoj Koreji.

Sankcije su uvedene i kompanijama sa sedištem u Kini, povezanim sa severnokorejskom bankom, Dandong Žongšeng Industry & Trade Co. Ltd. i Korea Ungum korporaciji.

Severnokorejski nuklearni program jedna je od glavnih tema azijske turneje državnog sekretara Majka Pompea koji bi u subotu u Singapuru trebalo da zatraži od lidera južnoazijskih zemalja da zadrže sankcije protiv Pjongjanga koji sa Vašingtonom pregovara o denuklearizaciji.

Kina preti SAD novim tarifama

Pompeo se u petak sastao sa kineskim šefom diplomatije Vangom Jiem, ubrzo nakon što je Kina je upozorila da će uvesti nove tarife na američke proizvode, u vrednosti od 60 milijardi dolara, ako Trampova administracija realizuje najnovije trgovinske pretnje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i kineski šef diplomatije Vang Ji
Američki državni sekretar Majk Pompeo i kineski šef diplomatije Vang Ji

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da su predložene tarife od 5 do 25 odsto na više od 5.200 američkih proizvoda ograničene i poručilo da ima pravo da preduzme recipročne mere u sve oštrijem trgovinskom ratu dve najveće svetske ekonomije.

Komentarišući pretnje Vašingtona da će povećati tarife na kineske proizvode sa planiranih 10 na 25 odsto, Vang je u četvrtak rekao da bi Sjedinjene Države trebalo da se "smire" i uzmu u obzir svoje potrošače. Dodao je da bi povećanje tarifa nanelo štetu američkim potrošačima i kompanijama koje posluju u Kini.

Sjedinjene Države su više puta zatražile od Pekinga da prestane da krade američke korporativne tajne i da ne subvencioniše kineske kompanije jeftinim zajmovima.

Uoči susreta sa Vangom, Pompeo je sa singapurskom kolegom Vivijanom Balakrišnanom predsedavao ministarskim sastankom ASEAN-a.

XS
SM
MD
LG