Linkovi

Direktor Interpola priveden u Kini


Bivši predsednik Interpola Meng Hongvei

Kina je potvrdila da je pritvorila direktora Interpola Menga Hongveija koji je, kako je saopšteno, pod istragom agencije za borbu protiv korupcije zbog kršenja zakona.

Meng, koji je takođe zamenik kineskog ministra za javnu bezbednost, vodio se kao nestao od kad je 25 septembra iz Liona, gde se nalazi sedište Interpola, otputovao za Kinu. Mengov nestanak prijavila je njegova supruga.

"Zamenik ministra za javnu bezbednost Meng Hongvei je trenutno pod istragom Nacionalne komisije za nadzor zbog kršenja zakona", navodi se u kratkom saopštenju objavljenom na vebsajtu kineske agencije za borbu protiv korupcije.

Interpol je kasnije saopštio da je Meng podneo ostavku, a da će vršilac dužnosti biti Južnokorejac Kim Džong Jang, te da će novi direktor biti izabran u novembru na sastanku u Dubaiju.

Međunarodna policijska organizacija je prethodno zatražila od Pekinga da "pojasni situaciju u vezi sa Mengom".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske, čija policija je istraživala Mengov nestanak, saopštilo je da nema dodatnih informacija o saopštenju Pekinga.

Grejs Meng, koja se obratila javnosti uoči potvrde iz Kine da je njen suprug pritvoren, rekla je novinarima da misli da je on u opasnosti i zatražila pomoć međunarodne zajednice.

Takođe je istakla da joj je na dan nestanka, suprug poslao poruku na društvenim medijima da čeka na njegov poziv, uz sliku noža kako bi pokazao da je u opasnosti.

Meng je na položaj šefa Interpola imenovan krajem 2016. godine, u okviru napora Pekinga da obezbedi liderske funkcije u ključnim međunarodnim organizacijama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG