Linkovi

Kina podigla tarife na svinjetinu, voće zbog trgovinskog spora sa SAD


Kina je podigla uvozne tarife za 25 odsto na listu američkh dobara, među kojima su svinjetina, voće i drugi proizvodi, u ukupnoj vrednosti od tri milijarde dolara.

Kinesko ministarstvo finansija najavilo je povećanje tarifa, koje je odmah stupilo na snagu, u nedelju kasno uveče kao odgovor na povećanje tarifa na uvoz američkog čelika i aluminijuma od 23. marta.

Ministarstvo za trgovinu Kine objavilo je u ponedeljak da je obustavilo svoje obaveze prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji da smanji tarife na 120 američkih proizvoda, među kojima su voće i etilalkohol. Uvozne dažbine na te proizvode će biti povećane za dodatnih 15 odsto.

Osvetničke tarife su rezultat povećanih tenzija u trgovinskim vezama Pekinga i Vašingtona.

Ekonomski stručnjaci kažu da bi naposredni uticaj trebalo da bude ograničen, ali investitori strahuju da bi trgovinski rat dve zemlje mogao negativno da utiče na globalnu trgovinu i da nanese štetu ekonomskom rastu.

U međuvremenu, američki predsednik Donald Tramp se priprema da uvede dodatne tarife u vrednosti od više od 50 milijardi dolara na kineske proizvode, što bi trebalo da bude kazna Pekingu zbog, kako tvrde Sjedinjene Države, sistematske krađe američke intelektualne svojine. Peking je već nekoliko puta odbacio te optužbe.

XS
SM
MD
LG