Linkovi

Kina obnavlja "put svile", podržava slobodnu trgovinu


Prvi teretni voz stigao je iz Kine u Britaniju 18. januara 2017.
Prvi teretni voz stigao je iz Kine u Britaniju 18. januara 2017.

Prvi teretni voz u istoriji na direktnoj liniji od Kine do Britanije stigao je u London prošle nedelje – najnovija prekretnica u ambicijama Kine da ponovo razvije stari “Put svile” - trgovinske putanje od Azije do Evrope. Kineska vlada snažno se oglasila u prilog slobodne trgovine i globalizacije u danima posle inauguracije Donalda Trampa, koji tvrdi da je trgovinska politika Pekinga oštetila američku ekonomiju.

Posle 18 dana i 28.000 kilometara, teretni voz je prošle nedelje na vreme prispeo u železničku stanicu u Londonu. Prošao je kroz Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Nemačku, Belgiju i Francusku i konačno prošao ispod Lamanša. U 68 vagona bili su predmeti za domaćinstvo, odeća, tkanine, torbe i koferi.

“Stigao je dvostruko brže nego morskim putem, tako da ima značajnu ulogu. Mnogo je bolji za životnu sredinu i jeftiniji od prevoza avionom – zagađenje je 20 puta manje”, kaže Filipa Edmunds iz britanske Kampanje za bolji transport.

Voz je mnogo značajniji od tereta koji je prevezao. Analitičari kažu da to istorijsko putovanje takođe sadrži političku poruku – da Kina otvara nove trgovinske puteve i nova tržišta. Već sada, tereni vozovi iz Kine povezuju 15 evropskih gradova u okviru inicijative Pekinga – „jedan pojas – jedan put.“

“Domaće tržište u Kini, po svemu sudeći, sada u velikoj meri stagnira. Zato Kinezi očajnički traže nova tržišta koja bi mogla da apsorbuju taj prekomerni nivo njihove proizvodnje. Taj teretni voz očigledno služi kao odlično sredstvo za kineske proizvodjače i obnavlja poverenje poslovne zajednice unutar Kine”, ističe analitičarka Londonske škole ekonomije Djie Ju.

I dok je voz stizao u Evropu, dogodilo se još jedno istorijsko putovanje. Ši Đinping postao je prvi kineski predsednik koji je prisustvovao Svetskom ekonomskom forumu u Švajcarskoj. Govorio je u prilog globalizacije i slobodne trgovine.

“Sprovođenje protekcionizma je kao da se zaključate u mračnoj sobi. Tako ćete se možda zaštititi od kiše i vetra, ali će i svetlo i vazduh biti s druge strane vrata.”

Bilo je to skoro otvoreni odgovor na kritike predsednika Donalda Trampa na račun kineske trgovinske politike, i njegovo obećanje da će Amerika biti “na prvom mestu” u svim budućim dogovorima. Analitičarka Djie Ju kaže da Kina vidi priliku da postane protivteža.

Istorija je otvorila novu eru. Kina je pokazala spremnost da preuzme mnogo veću odgovornost na globalnoj sceni i pokuša da postane vrsta odgovornog lidera kako je to prikazano u Davosu.”

U Evropi, gde postoji veliko protivljenje građana globalizaciji, Šijeve reči su pozdravljene. Da li bi, znači, nova američka trgovinska politika mogla da približi Evropu i Kinu?

“Ne zaboravite, ta dva ekonomska bloka imaju vrlo podeljena mišljenja o slobodnom tržištu i godinama vode bitku oko ideja slobodnog tržišta. EU I Kina ne mogu te razlike da pomire preko noći”, kaže Ju.

Bez obzira na svet, analitičari kažu da Trampova administracija verovatno najavljuje novu eru u globalnim trgovinskim odnosima – ali je ishod te promene kursa teško predvideti.

XS
SM
MD
LG