Linkovi

Kina najavljuje promene u mini ustavu Hong Konga


Hong Kong Chief Executive Leung Chun-ying, center, and Zhang Xiaoming, left, director of the Liaison Office of the Central People's Government in Hong Kong attend a flag raising ceremony in celebration of China's National Day in Hong Kong, Saturday…

Kineski zvaničnik izjavio je da Peking razmišlja o promenama hongkonškog mini ustava nakon nametanja niza poteza kojima se pooštrava kontrola nad tim poluautonomnim gradom.

Zang Ksiaoming, zamenik direktora Kancelarije za poslove sa Hong Kongom i Makaom, rekao je u utorak tokom seminara u Hong Kongu da je cilj "da se Osnovni zakon vidi kao nešto što je živo", kako bi bio otvoren za tumačenje.

Osnovni zakon Hong Konga donesen je nakon što je kontrola nad tim finansijskim središtem vraćena Kini okončanjem britanske kolonijalne vladavine 1997. godine, što je vođeno konceptom "jedna zemlje, dva sistema" koji je gradu garantovao neobično visok stepen slobode, kao i nezavisno sudstvo.

Kineska vlada je još u junu odobrila sveobuhvatan novi zakon o nacionalnoj bezbednosti kao odgovor na masovne prodemokratske demonstracije koje su prošle godine zahvatile Hong Kong.

Novi zakon o bezbednosti uključuje zahtev za zakonodavce i državne službenike da se zakunu na vernost Osnovnom zakonu.

Zangovi komentari usledili su skoro nedelju dana pošto su četvorica hongkonških prodemokratskih zakonodavaca izbačena iz Zakonodavnog saveta, nakon što je kineski zakonodavni odbor presudio da vlada Hong Konga može da diskvalifikuje bilo kog poslanika za koga se veruje da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost bez prolaska kroz sud.

To smenjivanje je navelo ostalih 15 prodemokratskih poslanika da podnesu ostavke, ostavljajući Savet od 70 mesta samo propekinškim poslanicima.

XS
SM
MD
LG