Linkovi

Kina u 20 najinovativnijih ekonomija, SAD pale na 6. mesto, na listi i Crna Gora i Srbija


Predsednik Trgovinske komore Evropske unije u Kini, Mats Harborn, govori tokom objavljivanja izveštaja u Pekingu, Kina, 10. jula 2018.

Kina se pridružila svetskom top 20 najinovativnijih ekonomija, po prvi put, dok su Sjedinjene Države ispale iz grupe prvih pet najviše rangiranih zemalja, stoji u izveštaju Agencije UN za intelektualnu svojinu, objavljenom u utorak.

Globalni indeks inovacija 2018. zadržao je Švajcarsku na prvom mestu, iza koje slede Holandija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Singapur. Sjedinjene Države pale su sa četvrtog mesta na kome su bile 2017. na šesto, dok je Kina skočila sa 22. mesta na 17.

Francis Guri, generalni direktor UN-ove Organizacije za svetsku intelektualnu svojinu, rekao je da rangiranje Kine odražava proboj njene ekonomije, koja se vrlo brzo transformiše i koja daje prioritet istraživanjima i genijalnosti.

"Kineski brzi rast reflektuje stratešku odluku koju je postavio vrh rukovodstva ka razvoju svetske klase kapaciteta u inovacijama i strukturalnim osnovama ekonomije ka industrijama intenziviranog znanja koja se oslanja na inovacije kako bi zadržala konkurentsku prednost", kaže Guri. "To najavljuje dolazak višepolarnih inovacija".

11. izdanje indeksa edition of index

Ovo je 11. izdanje indeksa koji rangira 126 ekonomija, bazirano na 80 rangiranih indikatora - od programiranja aplikacija za mobilne telefone, do trošenja na obrazovanje, naučne i tehnološke publikacije i cenjenja intelektualne svojine.

U izveštaju se kaže da "kineska snaga inovacija postaje evidentna u više oblasti", sa nekim od najvećih postignuća u globalnom istraživanju i razvoju kompanija, uvoza visoke tehnologije, kvaliteta publikacija i broja upisanih u visokom školstvu.

"Po aplosutnim vrednostima i oblastima poput rashoda za istraživanje i razvoj, te broja istraživača, patenata i publikacija, Kina je sada prva ili druga u svetu u obimu koji zasenjuje ekonomije sa najvećim prihodima", kaže se.

Brzi rasat Kine

U izveštaju se kaže da je brzi rast Kine u ranguranju tokom poslednjih nekoliko godina spektakularan i da pokazuje put drugim ekonomijama sa srednjim prihodima, dok samo Malezija, trenutno na 35 mestu na listi, nastavlja da se primiče grupi od top 25 zemalja.

Prema indeksu, 20 ekonomija sa srednjim i nižim prihodima pokazale su se "značajno boljima" nego što bi njihov nivo razvoja dozvoljavao da se predvidi upisale su se ove godine na listu onih koji su ostvarili inovacije, uključujući i one po prvi put - Južnu Afriku, Tunis i Kolumbiju.

Šestoro njih dolazi iz podsaharske Afrike, najviše iz nekog regiona. Uz Južnu Afriku, tu su Kenija, Ruanda, Mozambik, Malavi i Madagaskar.

Tu je i pet zemalja iz istočne Evrope - Moldavija, Armenija, Ukrajina, Crna Gora i Srbija.

Zemlje povratnice

Izveštaj izdvaja tri zemlje koje su napravile "kambek" na listu postignuća ove godine - Mongoliju, Tajland i Crnu Goru. Uz dodatak Kenije, tri druge zemlje na listi su postignuća već osam godina - Moldavija, Vijetnam i Indija.

Na dnu liste po inovacijama rangiraju se Bolivija, Nigerija, Gvineja, Zambija, Benin, Niger, Obala Slonovače, Burkina Faso, Togo i Jemen.

Lista 126 nacija uključuje i tri zelje koje su se podigle za 10 mesta - Iran sa 75. na 65, Albanija sa 93. na 83 i Egipat sa 105. na 95. Makedonija je, u međuvremenu, pala za više od 10 mesta - sa 61. na 84.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG