Linkovi

Kina: Kanadski diplomata uhapšen zbog ugrožavanja bezbednosti


Savetnik za severoistočnu Aziju Majkl Kovrig (arhivski snimak).

Kina je saopštila da je bivši kanadski diplomata koji je uhapšen u Pekingu u ponedeljak, optužen za ugrožavanje kineske nacionalne bezbednosti.

Majkl Kovrig je uhapšen pod sumnjom "da je učestvovao u aktivnostima koje ugrožavaju bezbednost zemlje", preneli su državni mediji, ne navodeći više detalja.

Kovrig je uhapšen manje od nedelju dana pošto je Kanada razljutila Peking kada je saopštila da je uhapšena Meng Vanžou, direktorka kineskog telekom giganta Hjuaveija.

Meng Vanžou, direktorka borda kineskog telekom giganta Hjuavei (arvhiski snimak).
Meng Vanžou, direktorka borda kineskog telekom giganta Hjuavei (arvhiski snimak).

Predsednik Donald Tramp rekao je da će intervenisati u slučaju protiv Meng Vanžou ukoliko to znači postizanje trgovinskog sporazuma sa Kinom.

"Šta god da je dobro za zemlju, ja bih to uradio", rekao je Tramp za Rojters. "Ako mislim da je dobro za sporazum koji će svakako biti najveći trgovinski dogovor ikad sklopljen, to je izuzeteno značajno. Ono što je dobro za nacionalnu bezbednost... svakako ću intervenisati ako mislim da je potrebno."

Tramp je izjavio da su "njegovi ljudi" razgovarali sa Kinom o slučaju ali da on tek treba da razgovara o tome sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom. Kanadska policija je, po američkoj poternici, uhapsila Meng na aerodromu u Vankuveru pre skoro dve nedelje pod otpužbom za kršenje američkih sankcija protiv Irana. U utorak uveče je puštena na slobodu pod kaucijom, dok čeka pretres o izručenju u SAD, ali je pod stalnim nadzorom.

Meng je glavni finansijskih direktor kineskog telekomunikacionog giganta Hjuavei Tehnolodžis - kompanije koju je osnovao njen otac a sada je jedan od najvećih proizvodjača mobilnih telefona na svetu. Bogatstvo njene porodice procenjuje se na više milijardi dolara.

Skice iz sudnice u Vankuveru na pretresu o kauciji za Meng Vanžou.
Skice iz sudnice u Vankuveru na pretresu o kauciji za Meng Vanžou.

Američki zvaničnici ističu da je Meng lagala bankama o kontroli Hjuaveija nad kompanijom Skajkom, sa bazom u Hong Kongu - koja je navodno prodavala američku robu Iranu kršeći američke sankcije Teheranu. Ukoliko bude osuđena u SAD, preti joj zatvorska kazna do 30 godina.

Njeno hapšenje je razljutilo Peking, koji ga je opisao kao "izuzetno loš događaj". Kina je pozvala američkog ambasadora u nedelju da mu uloži formalni protest.

Majkl Kovrgi je trenutno visoki savetnik Međunarodne krizne grupe za Severoistočnu Aziju. Ta organizacija se bavi iznalaženjem mirovnih rešenja globalnih konflikta. U saopštenju grupe se ističe da čini sve da dobije informacije o Kovrigovom stanju i mestu gde se nalazi kao i da osigura njegovo brzo puštanje na slobodu. Rob Meli, direktor Međunarodne krizne grupe izjavio je da Kovrig nije bio u Kini iz bilo kojeg razloga koji bi mogao da ugrozi nacionalnu bezbednost te zemlje.

Kanadski ministar za javnu bezbednost Ralf Gudejl izjavio je da je "duboko zabrinut" zbog hapšenja Kovriga ali da u ovom trenutku "nema eksplicitnih indicija" da je njegovo hapšenje povezano sa slučajem Meng.

Međutim, bivši ambasador Otave u Pekingu Gi Sent-Žak odbacio je tu ideju. "U Kini nema slučajnosti", rekao je reporterima. Kina je obećala da će Kanada snositi ozbiljne posledice zbog hapšenja Meng.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG