Linkovi

Kina i SAD obustavile međusobno uvođenje tarifa


Sekretar za finansije SAD Stiven Mnučin na pregovorima u Pekingu (arhivska fotografija)

SAD i Kina su saopštile da odustanu od uvođenja međusobnih tarifa na izvoz, dan poštp su dogovorile intenzivniju ekonomsku saradnju kojom bi trebalo da se smanji trgovinski deficit između dve zemlje.

Sekretar za finansije SAD Stiven Mnučin rekao je za Foks Njuz da su dve najveće svetske ekonomije "značajno napredovale i usaglasile okvir rešavanja trgovinskih pitanja".

"Za sada smo odlučili da obustavimo uvođenje tariga dok ne razradimo okvir", rekao je Mnučin.

Kineska državna agencija Sinhua citirala je vicecpremijera Liu Hea, predvodnika kineske strane u pregovorima sa SAD, koji je rekao da su "dve strane postigle konsenzus, da neće biti trgovinskog rata i uvođenja tarifa".

Liu je rekao da je dogovor bio neophodan i istakao da "istovremeno ne može sve biti rešeno u jednom danu i da će za rešavanje ekonomskih i trgovinskih pitanja između dve zemlje biti potrebno vreme".

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je uvođenjem tarifa na 150 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe, a Peking je odgovorio da će isto učiniti za američku robu.

Mnučin i ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou su najavili da će sekretar za trgovinu Vilbur Ros uskoro otputovati u Peking kako bi ispregovarao kupovinu veće količine američke robe i smanjio trgovinski deficit koji je prošle godine bio čak 375 milijadri dolara.

Jedna od tačaka sporenja Kine i SAD je i sudbina kineske IT kompanije ZTE koja je kupovala komponente proizvedene u SAD za svoje proizvode. SAD su kaznile kompaniju ZTE zbog kršenja zabrane na trgovinu sa Iranom i Severnom Korejom. Ali ZTE je saopštila da če zatvoriti proizvodne pogone jer više ne može da kupuje ameriičke delove posle zabrane koju su SAD uvele na prodaju komponenti.

Predsednik Tramp i kineski presdsednik Ši Đinping su "instruisali" Rosa da spase kompaniju i spreči gubitak kineskih poslova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG