Linkovi

Kina i SAD o sledećoj etapi razgovora o trgovini


Arhiva - Predsednici Kine i SAD, Ši Đinping i Donald Tramp, predvode svoje delegacije tokom bilateralnog sastanka na marginama samita G20, u Buenos Airesu, Argentina, 1. decembra 2018.
Arhiva - Predsednici Kine i SAD, Ši Đinping i Donald Tramp, predvode svoje delegacije tokom bilateralnog sastanka na marginama samita G20, u Buenos Airesu, Argentina, 1. decembra 2018.

Kina i Sjedinjene Države raspravljale su o mapi puta za narednu rundu pregovora o trgovini u utorak, tokom telefonskog razgovora između zamenika kineskog premijera Liu Hea i američkog sekretara za finansije Stivena Mnučina i predstavnika za trgovinu Roberta Lajthajzera.

Ranije ovog meseca u Argentini, predsednik SAD Donald Tramp i kineski predsednik Ši Đinping dogovorili su primirje koje je odložilo za 1. januar planirano američko dizanje tarifa na 25 odsto sa sadašnjih 10 odsto na 200 milijardi dolara vrednu kinesku robu.

Lajthajzer je rekao u nedelju da će, ukoliko se trgovinski razgovori SAD-Kina ne okončaju uspešno do 1. marta, nove tarife biti uvedene, precizirajući da postoji "čvrst rok" nakon što je nedelju dana postojala prividna konfuzija između Trampa i njegovih savetnika.

Kinesko Ministarstvo trgovine, u kratkom saopštenju, kaže da je Liu razgovarao telefonom sa Mnučinom i Lajthajzerom u utorak ujutro po pekinškom vremenu, u skladu sa prethodnim dogovorom.

"Obe strane razmenile su poglede na sprovođenje konsenzusa kog su postigli lideri dve zemlje tokom njihovog sastanka i napretka u sprovođenju plana i mape puta ka sledećoj etapi rada na ekonomskim i trgovimskim konsultacijama, saopštilo je Ministarstvo.

Daljeg elaboriranja nije bilo.

Liu, harvardski učenik i Šijev najviši ekonomski savetnik, predvodi razgovore iz kineskog ugla.

Globalno tržite nervozno je zbog sukoba dve najveće svetske ekonomske sile, izazvanog zbog velikog kineskog suficita sa Sjedinjenim Državama i tvrdnjama Vašingtona da Peking krade intelektualnu svojinu i tehnologiju.

Hapšenje top menadžera kineske Hjuavei tehnolodžiz takođe je uzrdrmalo svetska tržišta usred strahovanja da bi to moglo da dodatno rasplamsa američko-kineski trgovinski rat.

XS
SM
MD
LG