Linkovi

Kim vozom krenuo na samit sa Trampom


Voz sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom prolazi kroz Kinu na putu za Vijetnam, 23. februar 2019.
Voz sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom prolazi kroz Kinu na putu za Vijetnam, 23. februar 2019.

Severnokorejski lider Kim Džong Un vozom je krenuo u Vijetnam, gde će se drugi put sastati sa američkim predsednikom Donald Trampom, potvrdili su severnokorejski državni mediji.

U severnokorejskoj delegaciji su i Kim Jong Čol, ključni pregovarač u razgovorima sa Sjedinjenim Državama i Kim Jo Džong, Kimova sestra, prenela je zvanična novinska agencija.

Drugi samit lidera SAD i Severne Koreje biće održan u sredu i četvrtak u Hanoju.

Prvi samit, u junu prošle godine u Singapuru, okončan je bez sadržajnijeg sporazuma o nuklearnom razoružanju Severne Koreje, a usledio je i višemesečni zastoj u pregovorima Vašingtona i Pjongjanga.

Eksperti očekuju da će na predstojećem sastanku sa Trampom, Kim tražiti da se SAD obavežu na poboljšanje bilateralnih odnosa i delimično ublažavanje sankcija, i istovremeno pokušati da pruži što manje ustupaka kada je reč o severnokorejskim nuklearnim objektima i oružju.

Međutim, Vašington je više puta upozorio da neće ublažiti sankcije, dok Pjongjang ne preduzme konkretne mere na denuklearizaciji.

U međuvremenu, u Hanoju su pooštrene mere bezbednosti uoči samita, za koji se očekuje da će pratiti oko 2.600 stranih novinara.

XS
SM
MD
LG