Linkovi

Kim u poseti Kini, Ši se nada primeni sporazuma iz Singapura


Kineski predsednik Ši Đinping rekao je da se nada da Severna Koreja i Sjedinjene Države mogu da primene sporazum postignut prošle nedelje na istorijskom samitu u Singapuru, prenela je kineska državna televizija CCTV. Ši je u utorak u Pekingu dočekao severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

KIm i američki predsednik Donald Tramp saglasili su se na samitu da rade na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva u zamenu za američke bezbednosne garancije i prekid zajedničih američko - južnokorejskih vežbi.

Ši je, kako prenose kineski mediji, rekao da je samit "važan korak ka političkom rešenju nuklearnog pitanja na Korejskom poluostrvu".

Severnokorejski lider boravi u dvodnevnoj poseti Pekingu, što su kineski mediji unapred najavili, za razliku od prethodne dve posete kada su informacije objavljene tek pošto je napustio Peking.

Mere obezbeđenja su pooštrene u prestonici, uključujući i na putevima do državne rezidencije u kojoj je Kim odseo i tokom prethodne posete.

Portparol kineskog Ministratsva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je novinarima da se Peking nada da će Kimova poseta ojačati bilateralnu komunikaciju o glavnim pitanjima, da bi se promovisali regionalni mir i stabilnost.

XS
SM
MD
LG