Linkovi

Kijev: Ruski konvoj neće preći granicu


Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov izjavio je da Kijev neće dozvoliti ruskom konvoju koji se kreće prema istočnoj Ukrajini da uđe na njegovu teritoriju i nazvao ga "provokacijom ciničnog agresora".

Rusija je saopštila je da je konvoj u kojem se nalazi skoro 300 kamiona sa stotinama tona pomoći namenjene civilima, juče krenuo iz Moskve za istočnu Ukrajinu.

Međutim, ukrajinske vlasti ističu da neće dozvoliti ulazak bilo kakve vrste humanitarne pomoći ukoliko tovar prethodno ne pregledaju predstavnici Međunarodnog Crvenog krsta.

S druge strane, Crveni krst je saopštio da nije ima direktan kontakt s ruskim vlastima u vezi isporuka, i da čeka da dobije informacije o tovaru koji konvoj prevozi.

Iako su se Ukrajina i Rusija dogovorile da će konvoj moći da uđe u istočnu Ukrajinu preko prelaza u regionu Harkova, predsednik lokalnih vlasti Igor Baluta je na svom Fejsbuku objavio da konvoj neće prelaziti granicu u njegovoj oblasti.

Vlasti u Kijevu su ranije navele da bi ruski kamioni mogli na granici da prebace svoj teret u iznajmljene kamione Crvenog krsta, koji je navodi da je humanitarna situacija u istočnoj Ukrajini izuzetno teška i da veliki deo istočne Ukrajine, uključujući gradove Donjec i Lugansk nemaju vode, struje i lekova, dok još traju borbe između proruskih separatista i ukrajinskih snaga, koje nastoje da okončaju četvoromesečnu pobunu.

Kancelarija UN za humanitarnu pomoć danas je objavila da je u poslednje dve nedelje udvostručen broj mrtvih, a da je od početka sukoba sredinom aprila, zaključno sa 10. avgustom - stradalo 2.086 ljudi.

XS
SM
MD
LG