Linkovi

Zdrava ishrana u "Kafeu za decu"


Učenici koji učestvuju u programu "Kafe za decu" uče o hranljivim sastojcima avokada dok prave namaz od avokada i pasulja

Mnogi roditelji u SAD koji imaju niska primanja ne mogu da priušte da kupe svojoj deci dovoljno hrane. Program nazvan „Kids Cafe“ – „Kafe za decu“ – pomaže deci iz takvih porodica tako što im pruža besplatne hranljive užine i obroke posle redovne školske nastave.

Deca pripremaju namaz od avokada i pasulja u okviru programa dopunske nastave u Arlingtonu u Virdžiniji, nadomak američke prestonice. Mnogi od njih nikada nisu videli avokado. Sponzor dopunskog programa je opštinsko odeljenje za parkove i rekreaciju. Kit Klemens, predstavnik tog odseka, podstiče decu da probaju namaz.

„Veoma je zdrav za vas, ali najvažnije je da je stvarno, stvarno ukusan.“

Deca uzrasta izmedju 5 i 11 godina dolaze iz nekoliko lokalnih škola. Otprilike polovina ima roditelje iz Etiopije i mnogi kod kuće jedu tradicionalnu etiopsku hranu. „Kafe za decu“, gde se služi hrana koju donira jedna humanitarna organizacije, pruža im priliku da isprobaju različite vrste hrane. Rebeka Nens, čiji su roditelji Amerikanci, nije baš oduševljena…

„Ima čudan ukus.“

Njena majka, Defni Nens, ima dvoje dece u ovom programu, i drago joj je što dobijaju zdravu hranu.

Čak i kod kuće uglavnom izbegavamo brzu hranu, tako da mi je veoma važno da deca dobijaju hranljive obroke i nastave da se ispravno hrane i lepo rastu.“

Milioni dece u SAD nemaju dovoljno hrane
Milioni dece u SAD nemaju dovoljno hrane

Humanitarna organizacija „Feeding America“ pokrenula je nacionalni program Kafea za decu 1993. Organizacija navodi da više od 16 miliona mališana u SAD živi u domaćinstvima gde nema dovoljno hrane.

Kafe za decu postao je deo programa dopunske nastave u ovom opštinskom centru pre pet godina. Lori Mekfejl, koja rukovodi programom, kaže da neka deca ne jedu izbalansirane večernje obroke zato što im roditelji rade do kasno u noć, ili ne mogu da priušte zdravu hranu.

„Neka od dece kažu da ne dobijaju dovoljno hrane.“

Mekfejl dodaje da se deca podstiču da roditeljima pokažu šta su naučila. Kit Klements ističe da su neki od recepata, kao što je namaz od avokada, jednostavni za pravljenje.

„To je lak recept za decu jer svako može da ga napravi, ne treba vam nikakav poseban pribor.“

„Nema masnoća i šećera.“

Uče i koja hrana je dobra za njih.

Treba da jedete voće i povrće svakog dana da biste dobili mišiće.“

Mefejl se nada da će deca celog života primenjivati ono što su naučili o ishrani.

Svidja mi se što mogu da dodjem ovde i znam da su deca jela, da su sita i zadovoljna.“

U SAD postoji oko 1600 programa „Kafea za decu.“

XS
SM
MD
LG