Linkovi

KFOR uklonio barikadu kod Jarinja


Americki vojnici obezbedjuju administrativni prelaz Jarinje posle intervencije KFOR-a 9. novembra 2011.
Americki vojnici obezbedjuju administrativni prelaz Jarinje posle intervencije KFOR-a 9. novembra 2011.

Pripadnici KFOR-a zauzeli su rano jutros barikadu kod Jarinja na severu Kosova i blokirali sve alternativne pravce koji vode ka centralnoj Srbiji. Prilikom ove akcije KFOR je koristio suzavac, a Srbi su podigli novu barikadu.

Vojnici KFOR-a su rano jutros pešice prešli preko barikade kod Jarinja i postavili bodljikavu žicu prema alternativnom pravcu koji vodi preko Rudice i time blokirali sve alternativne puteve ka centralnoj Srbiji.

U saopštenju dostavljenom medijima KFOR navodi da je jutros uspostavio novi kontrolni punkt za proveru vozila južno od prelaza 1 u blizini Jarinja, kao podršku EULEKS-u. Kfor je potvrdio da je upotrebio "nesmrtonosni gas", kako bi se dva kamiona sprečila da "ugroze bezbednost novog kontrolnog punkta”. Medjutim nedaleko od tog mesta Srbi su počeli sa gradnjom nove barikade.

Pored vojnika KFOR-a u jutrošnjoj operaciji učestvovali su i pripadnici EULEKS-a potvrdila je za Glas Amerike portparol ove misije Irina Gudeljević.

Ti alternativni prelazi su po Rezoluciji 1244 nelegalni. Po Rezoluciji postoje dva zvanična prelaza i to su 1 i 31- Jarinje i Brnjak. Naša pozicija i dalje ostaje ista, nepromenjena, barikade moraju biti uklonjene, potpuna sloboda kretanja mora biti uspostavljena. Znači sloboda kretanja za obične gradjane, ali i za mejunarodno prisustvo, odnosno za KFOR i EULEKS”. Oni koji su postavili te barikade bi trebalo i da ih uklone, rekla je Gudeljević.

U Zvečanu je danas održan redovan sastanak predstavnika Srba sa severa Kosova i pripadnika KFOR-a, na kojem su Srbi poručili da neće odustati od barikada jer je to, kako su kazali, jedini način da se građani severnog dela Kosova izbore za svoje interese.

Potpredsednik opštine Leposavić, Radoš Mihajlović, rekao je nakon sastanka da je KFOR jutrošnjom akcijom narušio poverenje koje je u proteklih deset dana počeo da stiče kod naroda.

Akcija koja je sprovedena jutros u dva sata na neki način uslovljava gubljenje poverenja i ponovno vraćanje na početak, gde se jednostavno javlja sumnja i poverenje u KFOR i njegovu statusnu neutralnost”, kazao je Mihajlović

Tokom jutrošnje akcije dvojica Srba su bila privedena u bazu KFOR-a kod Jarinja, ali su nakon nekoliko sati pušteni. Zatvaranjem alternativnih puteva kod Jarinja jedino prevozno sredstvo ka centralnoj Srbiji iz ovog dela Kosova za sada je vоz koji saobraća na relaciji Zvečan-Kraljevo.

XS
SM
MD
LG