Linkovi

Farina: Bezbednost na Kosovu veoma dobra


Komandant KFOR-a, Salvatore Farina, 1. septembar 2014.

Odlazeći komandant KFOR-a uverava da bezbednost na Kosovu nije ugrožena posle ubistva srpskog žandarma 500 metara od administrativne granice Kosova i Srbije. .

Komandant KFOR-a, Salvatore Farina izjavio je danas u Prištini da je nakon ubistva srpskog žandarma Stevana Sinđelića broj patrola ove vojne misije i Vojske Srbije trostruko povećan u kopnenoj zoni bezbednosti. On je bezbednosnu situaciju na Kosovu ocenio kao veoma dobru.

“Ubistvo srpskog žandarma Stevana Sinđelica 500 metara od administrativne linije, između Srbije i Kosova je kriminalno delo i zbog toga su trostruko pojačane patrole KFOR-a u kopnenoj zoni bezbednosti", rekao je na konferenciji za novinare u Prištini odlazeći komandant KFOR-a, Salvatore Farina. On je istakao da sa Vojskom Srbije postoji odlična saradnja.

“Odmah nakon ovog događaja general Diković i ja smo proveli sat vremena razgovarajući telefonom, dogovorili smo se da smirimo tenzije i da povećamo broj jednovremenih patrola i povećali smo ih za tri puta u reonima za koje mislimo da su interesantni po bezbednost. Bespravna seča šume i ovakve aktivnosti koje mnoge živote dovode u pitanje i koje navode mnoge ljude da učestvuju u kriminalnim aktivnostima iza administrativne linije, jeste nešto što se dešava na nekoliko metara ili kilometara od administrativne linije. Ovo je policijsko pitanje i pitanje za unutrašnju bezbednost”, rekao je Farina.

Komandant KFOR-a je istakao da ovaj događaj ne bi trebalo da unosi strah kod građana Kosova.

“Svaki građanin koji poštuje zakone ne bi trebalo da ima bilo kakav strah kao i svi drugi građani u demokratskom drušrtvu, kao što je Kosovo. Problem je kada građaninh kriminalac bespravno nosi oružje o otvara vatru na druge. Kada neko ulazi u centralnu Srbiju i puca na policiju I snage koje su tamo, normalno da te snage moraju da odgovore u samoodbrani”, kazao je komandant KFOR-a.

Salvatore Farina je istakao i da je vojska KFOR-a dest puta manja u odnosu na 1999. godinu, zato što je, kako je kazao, bezbednost bar 10 puta bolja. Takođe je istakao da je tokom svog jednogodišnjeg mandata KFOR bio dosta angažovan.

“Tokom moje komande radili smo skoro 24 linije angažovanja, prvo je bilo da podržimo mnoge izbore koji su održani tokom protekle godine, šest puta, pet na Kosovu i jedan izborni proces za srpsku zajednicu. Oni su bili od suštinskog značaja i odvijali su se u mirnom okruženju na demokratski način bez ikakvog nasilja i protesta”, rekao je Farina.

KFOR je na Kosovo ušao 1999. na temelju Rezolucije 1244, a trenutno broji 7.427 vojnika. Dosadašnji komandant KFOR-a, Salvatore Farina predaće za dva dana dužnost novom komandantu, general-majoru Frančesku Pablu Filjolu.

XS
SM
MD
LG