Linkovi

Keri putuje na Bliski istok da proceni opasnost


Američki državni sekretar Džon Keri putuje na Bliski istok gde će diskutovati o situaciji u Iraku i pretnji koju predstavljaju ekstremisti iz redova Islamske države.

Državni sekretar SAD, Džon Keri bi tokom ove posete trebalo da se sastane sa funkcionerima u Jordanu i Saudijskoj Arabiji i konsultuje se sa drugim saveznicima.

U jučerašnjem govoru, Keri je rekao da radi na izgradnji "najšire moguće koalicije" u cilju konfrontacije i poraza Islamske države.

"I dok gradimo ovu koaliciju, želim da naglasim da gotovo svaka zemlja na svetu ima ulogu u eliminaciji pretnje od ISIL-a i zla koje ta grupa predstavlja. Za neke, to će značiti vojnu pomoć, direktnu i u formi obuke, naoružavanja, savetovanja i opremanja. Za druge, to će biti doprinos preko potrebnoj humanitarnoj pomoći", rekao je Keri.

Keri je ukazao da će druge vrste pomoći obuhvatiti smanjenje vojnih fondova, sprečavanje priliva stranih boraca i suprostavljanje propagandi.

Američki državni sekretar je takodje hvalio irački parlament zbog odobrenja nove vlade jedinstva, nazvavši taj korak kamenom temeljcem za tu zemlju i "prekretnicom" u američkim nastojanjima protiv ekstremista Islamske države koji su preuzeli velike delove severnog Iraka i istočne Sirije.

"Prevazilaženjem prepreke etničkih i sektaških podela, irački parlament je odobrio novu i inkluzivnu vladu, koja ima potencijal da ujedini sve različite iračke zajednice u cilju stvaranja jakog ujedinjenog Iraka i da pruži tim zajednicama šansu da izgrade budućnost koju svi Iračani žele i zaslužuju.

Američki funkcioneri su naglasili potrebu za inkluzivnom iračkom vladom koja okuplja šiite, sunite i Kurde u ujedinjenom frontu protiv Islamske države.

Keri je rekao da vlada na čijem je čelu premijer Hajder al Abadi ima potencijal da okupi sve iračkih zajednice i izgradi budućnost koju narod te zemlje želi.

Abadi je na položaju premijera zamenio Nurija Al Malikija čija je očigledna marginalizacija iračke sunitske manjine igrala ulogu u porastu moći Islamske države.

Jučerašnje odobrenje nove vlade od strane parlamenta pada nakon višemesečnih prepiranja izmedju zakonodavaca oko toga koja frakcija bi trebalo da bude na čelu kog resora, uključujući glavne položaje premijera i predsednika parlamenta.

Predsednik Barak Obama planira da se sutra obrati Amerikancima da bi obrazložio svoju strategiju prema Islamskoj državi. Ta strategija će verovatno obuhvatiti ono što je sekratar Keri nazvao globalnom koordinisanom koalicijom koja bi mogla da traje godinama.

XS
SM
MD
LG