Linkovi

Nova runda razgovora o Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri
Američki državni sekretar Džon Keri

Američki državni sekretar Džon Keri kreće danas na put tokom kojeg će posetiti tri zemlje, Tunis, Austriju i Tursku, a koji uključuje i drugu rundu razgovora o političkoj budućnosti Sirije i borbu protiv ID

Sastanak u Austriji je nastavak početnih razgovora krajem oktobra o političkim previranjima u Siriji. Zamenik ministra inostranih poslova Sirije Faisal Mekdad izjavio je da bi zemlje koje su uključene u razgovore u Austriji trebalo da imaju poseban cilj.

“Mislim da bi oni koji žele mirno rešenje situacije u Siriji trebalo da prestanu da podržavaju bilo koje naoružane grupe. Kao prvo trebalo bi da se bore protiv terorizma. Drugo, trebalo bi da omoguće Sirijcima da sami reše svoje probleme.”

Ali Sjedinjene Države i nekoliko drugih zemalja, uključujući Tursku, kažu da predsednik Bašar al Asad ne može da ostane na položaju, dok se Rusija i dalje protivi svakoj promeni rukovodstva u Siriji.

“Oni žele da se reforme sprovedu odmah, sada, pre nego što se reši politička budućnost Sirije i pre nego što se vidi da li će Sirijci biti saglasni sa takvim idejama. Mislim da oni prejudiciraju rešenje”, smatra Mekdad.

Rusija je nedavno odbacila američki plan da pošalje kopnene trupe u Siriju radi borbe protiv terorista i optužila Ameriku za stvaranje posrednog rata sa Moskvom.

XS
SM
MD
LG