Linkovi

Džon Keri u poseti Kosovu


Državni sekretar Džon Keri sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.
Državni sekretar Džon Keri sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Briselski sporazumi ne štete kosovskoj nezavisnosti i mi nikada ne bismo ugrozili suverenitet ili nezavisnost Kosova, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri, koji se danas na prištinskom aerodromu sastao sa predstavnicima Vlade Kosova.

Nakon sastanka sa premijerom Kosova Isom Mustafom i njegovim zamenicima Hašimom Tačijem i Branimirom Stojanovićem Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su Sjedinjene američke države zadovoljne odlučnošću kosovskih lidera da nastave dijalog sa Srbijom. On je istakao da ništa od onog što je dogovoreno u Briselu ne šteti kosovskoj nezavisnosti.

"I nemojte napraviti grešku, mi ne bismo podržali bilo koji sporazum koji ugrožava suverenitet, sigurnost, ili nezavisnost Kosova. Uložili smo mnogo zajedno sa vama u budućnost Kosova da bi to izložili opasnosti," rekao je Keri.

S druge strane Branimir Stojanović zamenik premijera Kosova izjavio je nakon sastanka sa Džonom Kerijem da je upravo Brisleski sporazum glavni prioritet Srba na Kosovu.

“Razgovarali smo o svemu onome što najviše muči Srbe. Preneo sam najvažniju stvar koja se danas tiče interesa Srba na Ksoovu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i implementacija briselskog sporazuma”, kazao je Stojanović.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da će Kosovo nastaviti dijalog sa Srbijom za normalizaciju odnosa i za integraciju srpske zajednice u politički i ekonomski život Kosova.

"I pored nasilnog delovanja opozicije koja se suprotstavlja formiranju Asocijacije opština sa srpskom većinom i sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, Vlada je odlučna da nastavi dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, a preostaje da sporazumi budu potvrđeni od strane nezavisnih organa kao što je Ustavni sud", kazao je on.

Džon Keri se osvrnuo i na poslednje događaje u Skupštini Kosova, poručivši da je nasilje neprihvatljivo.

“Skupština treba da bude prag demokratije, mesto poštovanja, a ne mesto gde treba da se baca suzavac. Sve partije treba da kazne upotrebu nasilja u javnom životu i da mirno i konstruktivno reše sve njihove razlike za interese zemlje”, rekao je Keri.

Američki državni sekretar Džon Keri na Kosovu je boravio samo nekoliko sati I to na prištinskom aerodromu, odakle je otputovao u Beograd.

XS
SM
MD
LG