Linkovi

Koalicija protiv Islamske države


Američki državni sekretar Džon Keri govori na sastanku u Briselu, 3. decembar 2014.
Američki državni sekretar Džon Keri govori na sastanku u Briselu, 3. decembar 2014.

Visoki zvaničnici iz više od 60 zemalja sastali se u Briselu radi razgovora o strategiji borbe protiv pripadnika ekstremističke organizacije Islamska država.

Na današnjem sastanku u Briselu, visoki zvaničnici iz više od 60 zemalja obećali su da će nastaviti borbu protiv ekstremističke grupe Islamska država - kako je rekao američki državni sekretar Džon Keri, sve dok to bude potrebno.

Skup šefova diplomatija i drugih zvaničnika ukazao je na obim anti-islamističke koalicije, kao i na važnost koju vlade pridaju tom nastojanju. Prema rečima američkog državnog sekretara Džona Kerija, koalicija je za manje od tri meseca uspela da zaustavi napredovanje Islamske države i u Siriji i u Iraku, kao i da oslabi njenu kontrolu nad teritorijama i umanji sposobnost transfer novca. Keri je ukazao na još jedan važan aspekt uspešnosti kampanje.

"Skoro svi postojeći mediji, a svakako oni u regionu, osudjuju njihovu poruku. Njihova poruka mržnje nailazi na osudu na javnim mestima i u džamijama širom sveta", istakao je američki šef diplomatije.

Sekretar Keri je takođe pohvalio napore nove iračke vlade pozvavši lidere da i dalje rade na unapređivanju iračkih snaga bezbednosti, pravosudnog sistema, da nastave borbu protiv korupcije i osiguraju da sve zajednice učestvuju u političkom procesu zemlje.

"Od prvog dana ističemo da vojna pobeda nije sve, već da kampanja koja posle toga sledi treba da ide u prilog uspostavljanja vlade koja je inkluzivna, pluralistička, lišena korupcije i koja na redovnoj osnovi rešava probleme. To želimo da vidimo.“

Ekstremistička grupa koja sebe naziva „Islamskom državom“, početkom godine zauzela je veliki deo Sirije, što je izazvalo međunarodnu reakciju. Sekretar Keri je priznao da ima dosta posla, ali je istakao da su članovi koalicije spremni da nastave sve dok ne postignu pobedu.

XS
SM
MD
LG