Linkovi

Keri u Vijetnamu o normalizaciji odnosa


Američki državni sekretar Džon Keri sa vijetnamskim predsednikom Truongom Tan Sangom u Hanoju, 7. avgust 2015.
Američki državni sekretar Džon Keri sa vijetnamskim predsednikom Truongom Tan Sangom u Hanoju, 7. avgust 2015.

Državni sekretar Džon Keri pridružio se zvaničnicima Vijetnama u obeležavanju 20. godišnjice normalizacije odnosa između dve zemlje, nizom manifestacija u Hanoju. Na jednoj od manifestacija, Keri je opisao progres koji je načinjen do sada ali i poslove koje tek treba završiti na jačanju veza.

Na forumu civilnog društva, američki državni sekretar Džon Keri istakao je da je da su bile potrebne dve decenije za normalizaciju odnosa.

"Trebalo nam je još 20 godina da se pomerimo od izlečenja do izgradnje. Zamislite šta bismo sve mogli da uradimo u narednih 20 godina."

Međutim, Keri nije imao problem da spomene američku zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Vijetnamu, ističući da su američka najbliža partnerstva bila sa zemljama koje dele predanost određenim vrednostima.

"Progres u pogledu ljudskih prava i vladavina prava stvoriće osnovu za dublje i održivije strateško partnerstvo između Sjedinjenih Država i Vijetnama", istakao je Keri.

To je pitanje za koje je zamenik premijera Vijetnama rekao da je rešeno kroz nedavno usvojene zakone. Uprkos zabrinutosti zbog stanja ljudskih prava, Sjedinjene Države i Vijetnam izgradili su snažne ekonomske veze tokom godina, uz trgovinsku razmenu od 36 milijardi dolara, prošle godine.

Obe zemlje učestvuju u pregovorima o Trans-pacifičkom partnerstvu, Te Pe Pe, velikom trgovinskom sporazumu 12 zemalja koji bi, prema rečima analitičara, mogao da donese ogromnu dobit Vijetnamu.

"Vijetnam bi mogao da ima najviše koristi od sporazuma zato putem pristupa ne samo Sjedinjenim Državama, već i većeg pristupa tržištima Japana i Kanade", smatra Greg Poling iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Vijetnam i Sjedinjene Države takođe dele i zabrinutosti povodom pomorskih sporova, kaže analitičarka Karen Bruks, koja je govorila putem Skajpa.

"Neverovatno je koliko su naši odnosi daleko stigli za veoma kratko vreme, delom motivisani naravno pojačanim pretnjama Kine u Južnom kineskom moru"; ističe Bruks iz Saveta za međunarodne odnose.

Kina je pokrenula projekat izgradnje ostrva u Južnom Kineskom moru, gde njeni susedi, uključujući Vijetnam imaju konkurentske zahteve. Keri je rekao da Sjedinjene Države ne podržavaju zahteve nekih zemalja u odnosu na druge, ali podržavaju proces rešavanja sporova u skladu sa međunarodnim pravom.

XS
SM
MD
LG