Linkovi

Keri "duboko dirnut" posetom Hirošimi


Ministri spoljnih poslova G7 položili su vence na spomenik u memorijalnom parku u Hirošimi
Ministri spoljnih poslova G7 položili su vence na spomenik u memorijalnom parku u Hirošimi

Državni sekretar Džon Keri je prvi visoki američki zvaničnik koji je posetio Hirošimu, sedam decenija pošto su SAD prvi put u istoriji iskoristile nuklearno oružje ubivši 140.000 Japanaca.

Američki šef diplomatije Džon Keri rekao je da je „duboko dirnut“ i „počastvovan“ što je prvi državni sekretar Sjedinjenih Država koji je posetio Hirošimu – japanski grad na koji su Sjedinjene Države bacile atomsku bombu pred kraj II Svetskog rata. Keri je to izjavio na kraju dvodnevne konferencije grupe 7 ministara spoljnih poslova, tokom koje su zvaničnici obišli i komemorativni centar žrtvama napada na Hirošimu.

Državni sekretar Džon Keri posetio je čuveni spomenik žrtvama Hirošime uz poruku mira i nade u svet bez nuklearnog oružja, sedam decenija pošto su Sjedinjene Država prvi put u istoriji iskoristile nuklearno oružje ubivši 140 hiljada Japanaca.

Keri je prvi visoki američki zvaničnik koji je posetio ovaj grad. On je sa drugim ministrima spoljnih poslova Grupe 7 industrijalizovanih zemalja obišao muzej mira i položio venac žrtvama. Veoma

Američki šef diplomatije nije govorio na ceremoniji, ali je po završetku sastanka G7 izjavio da spomenik i muzej mira predstavljaju snažan podsetnik svetskim liderima.

“Prolazak kroz muzej bio je podsetnik na ozbiljnost obaveza koje svako od nas ko se bavi javnim životom ima – odnosno obaveza koje svaka osoba na položaju ima – a to je da radimo za mir, da nastavimo politiku predsednika Obame i drugih lidera koji su se pre nekoliko dana okupili u Vašingtonu na nuklearnom bezbednosnom samitu kako bi razgovarali o tome”.

Upitan da li će predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama doći u posetu Hirošimi kada u maju stigne na samit lidera G7, Keri je rekao da se nada da će jednog dana američki predsednik biti među onima koji su posetili taj grad dodavši da je Obama izrazio zainteresovanost, ali da ne zna da li će imati dovoljno vremena tokom naredne posete.

Ni jedan predsednik Sjedinjenih Država nije posetio ovo mesto dok je bio na položaju, a trebalo je 65 godina da neki američki ambasador prisustvuje godišnjoj komemorativnoj ceremoniji u Hirošimi.

Glavne teme sastanaka ministara G7 bile su zaustavljanje širenja nuklearnog oružja i razoružavanje, a japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida nazvao je konferenciju istorijskom.

“Pozivamo sve zemlje da se uzdrže od unilateralnih akcija. Važno je da se omogući mirno rešavanje konflikata u okviru međunarodnog prava”, izjavio je Fumio Kišida, japanski ministar spoljnih poslova.

Japan je dodatno istakao važnost da se zaustavi širenje nuklearnog oružja time što je godišnji dvodnevni sastanak ministara G7 bio organizovan baš u Hirošimi. Deklaracija o Hirošimi, koju su ministri izdali na kraju konferencije ima za cilj da ponovo pokrene nastojanja za svet bez nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG