Linkovi

Džon Keri se sastao sa liderima Centralne Azije


Državni sekretar Džon Keri tokom susreta sa liderima centralno azijskih zemalja, Uzbekistan, 1. novembar, 2015.

Američki državni sekretar Džon Keri se danas sastao sa uzbekistanskim predsednikom Islamom Karimovim, što je redak susret na visokom nivou sa tim autokratskim liderom i čestom metom kritika povodom nepoštovanja ljudskih prava.

Keri i Karimov su održali razgovore u prastarom gradu na Putu svile, Samarkandu, na marginama diplomatskog skupa sa njegovih pet centralno azijskih kolega sa ciljem da se pruže uveravanja Vašingtona da je i dalje angažovan u regionu vidjenom podložnom ekstremnom Islamu.

Zamenik predstavnika Stejt departmenta Mark Toner je rekao da su Keri i Karimov diskutovali o globalnim pitanjima od zajedničkih interesa, uključujući borbu protiv nasilnog ekstremizma kao i o regionalnoj stabilnosti i bezbednosti.

77 godišnji predsednik Uzbekistana je na čelu te zemlje od 1990.

Keri se zahvalio Karimovu zbog toga što je bio domaćin prvog skupa C5 plus 1 što je novi format dijaloga izmedju SAD i pet centralno azijskih republika - Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Ta grupa je formirana da se produbi saradnja na planu širokog spektra pitanja, uključujući ljudski trafiking, borbu protiv prodaje narkotika i podršku bezbednosti i stabilnosti u Avganistanu. Ipak bezbednost energetskih izvora je bila na vrhu dnevnog reda.

Američki funkcioneri vide Kerijevu posetu kao način da se pruže uveravanja centralno azijskim zemljama o jačanju veza sa Vašingtonom u vreme kada su američko ruski odnosi u padu. On je, pak, istovremeno pod pritiskom da izrazi gledišta protiv nepoštovanja ljudskih prava.

Organizacija Hjuman Rajts Voč, sa sedištrem u Vašingtonu je zatražila od Kerija da izvrši pritisak za oslobodjenje nepravedno pritvorenih gradjana i okonča nekažnjavanje torture.

XS
SM
MD
LG