Linkovi

Keri: Bez otkazivanja vojne vežbe SAD i Južne Koreje


Državni sekretar SAD, Džon Keri i njegov južnokoresjki kolega Jun Bjung-se na konferenciji za novinare u Seulu, 13. februar 2014.

Američki državni sekretar, Džon Keri u Južnoj Koreji razgovarao sa predsednicom i drugim visokim zvničnicima, i izjavio da će SAD i Južna Koreja održati zajedničku vojnu vežbu uprkos protivljenju Severne Koreje.

Američki državni sekretar Džon Keri počeo je zvaničnu posetu Aziji, tokom koje će izvršiti pritisak na Severnu Koreju da odustane od svojih nuklearnih ambicija, dok će sa kineskim kolegama razgovarati o načinima za smanjenje regionalnih tenzija.

Šef diplomatije Sjedinjenih Država nalazi se u Južnoj Koreji, gde je već imao niz sastanaka na visokom nivou, a tokom konferencije za novinare sa kolegom Jun Bjung-seom, Keri je ponovio da su Sjedinene Države posvećene tom regionu.

“Želim da potvrdim da rebalans Sjedinjenih Država ka azijsko-pacifičkom regionu ostaje na vrhu liste prioriteta Obamine administracije. Prema direktivi predsednika Obame, svakog dana odvajamo sve više diplomatskih, ekonomskih i vojnih resursa, kako bismo pomogli postizanju zajedničkih ciljeva koje imamo sa našim partnerima širom ovog regiona. Savezništvo Sjedinjenih Država i Republike Koreje je ključno za taj rebalans”, rekao je Keri.

Ranije danas, Keri se sastao sa predsednicom Južne Koreje, Park Geun-hje sa kojom je razgovarao o tenzijama između američkih saveznika, Južne Koreje i Japana, kao i o odnosima sa Severnoj Korejom.

Američki državni sekretar i južnokorejski ministar spoljnih poslova izjavili su da će se vojna vežba zakazana za kasnije ovog meseca održati, uprkos protivljenju Severne Koreje, čiji zvaničnici zahtevaju njeno odlaganje ili otkazivanje. Keri je rekao da ova godišnja vojna vežba ne bi trebalo da bude dovedena u vezu sa humanitarnim pitanjima, poput okupljanja porodica koje su bile rastavljene Korejskim ratom. Severna Koreja smatra da će vojne vežbe sprečiti okupljanje tih porodica, međutim Južna Koreja ističe da ta dva događaja nisu povezana.

“Pogrešno je dovoditi u vezu odbrambenu prirodu vojne vežbe, koja služi za nacionalnu bezbednost, sa razdvojenim porodicama što je iz domena humanitarnih pitanja”, istakao je ministar odbrane Južne Koreje, Kim Min-seok.

Predstavnici severnokorejske nacionalne odbrambene komisije nedavno su saopštili da ratne vežbe nisu kompatibilne sa poboljšanim odnosima dve Koreje.

“Jasno stavljamo do znanja da dijalog i invazivne ratne vežbe ne mogu da koegzistiraju, isto kao što ne mogu ni pomirenje i konflikt”, objavili su državni mediji u Severnoj Koreji.

Ovo je peta poseta američkog državnog sekretara Aziji. Posle Južne Koreje, Keri sutra putuje u Kinu, a u subotu u Indoneziju.
XS
SM
MD
LG