Linkovi

SAD i Avganistan sve bliži sporazumu


Džon Keri, američki državni sekretar
Džon Keri, američki državni sekretar

Državni sekretar SAD i predsednik Avganistana posle sastanaka u Kabulu izjavili da su sve bliži postizanju sporazuma o ulozi američkih vojnika u zemlji posle povlačenja NATO-a 2014.

Američki državni sekretar Džon Keri i avganistanski predsednik Hamid Karzai izjavili su da su sve bliže postizanju sporazuma o bilateralnoj bezbednosti, ali da razlike i dalje postoje po pitanju imuniteta američkih trupa.

Dvojica zvaničnika rekla su to u Kabulu posle razgovora o mogućnosti američkog prisustva u Avganistanu nakon što vojna misija NATO-a bude okončana sledeće godine.

Predsednik Karzai je istakao da bi pitanje koja bi zemlja trebalo da ima nadležnost za bilo koji kriminalni akt počinjen od strane američkih trupa posle 2014, trebalo da rešava avganistanski parlament i veće staraca. Keri je rekao da Sjedinjene Države mogu da procesuiraju bilo koje pitanje američkih snaga.

Amerika se zalaže za postizanje sporazuma sa Avganistanom do kraja ovog meseca. Razgovori Vašingtona i Kabula traju više od godinu dana. Oni su više puta bili u zastoju po pitanju suvereniteta Avganistana, očekivane uloge američkih snaga i zahteva predsednika Karzaija da će Amerika garantovati da neće biti budućih stranih intervencija.

Ako ne bude postignut sporazum, američke snage će se povući do kraja 2014. godine.
XS
SM
MD
LG