Linkovi

Keri traži podršku na Kapitol Hilu


Američki državni sekretar Džon Keri i drugi vladini zvaničnici ove nedelje pokreću novu rundu razgovora sa članovima Kongresa o pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Neki zakonodavci su otvoreno kritikovali okvirni sporazum, postignut ranije ovog meseca, uz obrazloženje da su smernice za ukidanje sankcija Teheranu nejasne i da plan ne pruža dovoljne garancije da Iran neće proizvesti nuklearno oružje. Međutim, u seriji nastupa u televizijskim informativnim emisijama, sekretar Keri je izrazio podršku planu.

Tek što je stigao sa samita američkih država u Panami, Keri je pažnju usmerio na Kapitol Hil i zakonodavce koji su sumnjičavi prema nuklearnom sporazumu sa Iranom.

“Pustiću da konačni sporazum govori sam za sebe”.

Keri je apelovao na kritičare u Kongresu “da se uzdrže od kritika” i sačekaju konačni sporazum.

“Mislim da smo zaslužili, onim što smo postigli okvirnim dogovorom i onim što smo ugradili u njegove osnove, zaslužili smo pravo na mogućnost da dovršimo posao bez tuđeg mešanja, a svakako, bez stranačkog politikanstva”.

Sutra se u Senatu očekuje rasprava o vrlo spornom zakonskom predlogu kojim bi se tražilo od predsednika da dozvoli Kongresu da analizira nuklearni sporazum sa Iranom.

Kosponzor zakonskog predloga, senator Robert Menendes, obećao je da će nastaviti svoju borbu.

“Nastaviću da se borim, između ostalog, za našu nacionalnu bezbednost i protiv toga da se Iran domogne nuklearnog oružja. To je ono što sam radio I nastaviću da radim”.

Sjedinjene Države i druge svetske sile i dalje se se suočavaju sa stranim skepticima, među kojima je najglasniji izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je upozorio pregovarače da ne donose odluke kojima bi se napravili “opasni ustupci“ Iranu.

“Ne smemo dopustiti Iranu, koji pre svega sponzoriše globalni terorizam, da ima otvoren put do nuklearnog oružja, koje će ugroziti ceo svet”.

Iran traži sporazum koji će omogućiti ublaženje sankcija. Svetske sile s druge strane traže ograničenja, kojima bi se osiguralo da iranski nuklearni program bude samo u mirnodopske svrhe.

Ulog je za Ameriku visok kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou, dok pregovarači pokušavaju da postignu dogovor do krajnjeg roka koji ističe u junu.

XS
SM
MD
LG