Linkovi

Keri poziva Irance i Saudijce na uzdržanost


Američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je sa zvaničnicima dve zemlje čiji su se odnosi zaoštrili posle pogubljenja šeika al-Nimra, pozivajući na uzdržanost u sporu koji bi mogao da ugrozi druge američke interese u regionu.

Irački ministar inostranih poslova, Ibrahim al-Džafari, ponudio je da bude posrednik izmedju svojih suseda Irana i Saudijska Arabije čiji su odnosi naglo pogoršani pošto su Saudijci pogubili istaknutog šiitskog sveštenika, šeika Nimra al-Nimra. Rusija je takodje ponudila da deluje kao posrednik, a SAD su pokrenule opreznu diplomatsku inicijativu u nastojanju da se prebrodi jaz i rat rečima izmedju Saudijske Arabije i Irana. Američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je sa zvaničnicima obe zemlje, pozivajući na uzdržanost u sporu koji bi mogao da ugrozi druge američke interese u regionu.

Naglo rasplamsavanje napetosti izmedju Irana i Saudijske Arabije posle pogubljenja šiitskog sveštenika, i upad u saudijsku diplomatsku misiju u Iranu predstavljaju dugoročni problem za koji SAD kažu da se ne može rešavati iz Vašingtona.

“U krajnjoj liniji, rešenja za problem u tom regionu moraju da poteknu od lidera u samom regionu”, izjavio je portparol Stejt Departmenta Džon Kirbi.

Stejt Department ističe da Sjedinjene Države brine da bi saudijsko-iranski spor mogao da utiče na regionalna pitanja, uključujući planirane razgovore o političkoj tranziciji u Siriji koji će se voditi pod okriljem Ujedinjenih Nacija. Dejvid Endru Vajnberg je politički analitičar.

“Ta situacija može da bude prepreka u smislu da će regionalne diplomate možda biti manje usredsredjene na omogućivanje takvog skupa o Siriji, a više na rešenje neposrednih tenzija u Zalivu.”

Drugi analitičar kaže da su SAD uhvaćene u zamku u regionu koji ne mogu niti da “poprave”, niti napuste.

“Našli smo se medju zemljama koje saradjuju sa nama po nekim pitanjima ali nam se suprostavljaju po drugim, a to je tačno ono što sada vidimo sa Saudijcima i Irancima”, ističe Eron Dejvid Miler iz Vilson centra.

Takodje, razbuktane tenzije mogle bi da se preliju u susedne zemlje.

“Moguće je da će Iranci pojačati podršku pobunjenicima plemena Huti u Jemenu. Može se zamisliti da će Iranci pokušati da podižu tenzije u šiitskim zajednicama u Bahreinu pa čak i samoj Saudijskoj Arabiji, a videćemo i da se te napetosti prenose i na Siriju, dok Iranci intenziviraju podršku Asadovom režimu”, navodi Miler.

Analitičari kažu da bi nagli rast tenzija mogao da dodatno pogorša sektašku dinamiku u regionu, što bi moglo da iskomplikuje američke inicijative, a u krajnjoj instanci i ugrozi američke interese.

XS
SM
MD
LG