Linkovi

Keri sutra sa ukrajinskom opozicijom


Američki državni sekretar Džon Keri tokom današnje zajedničke konferencije za novinare sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom, na berlinskom aerodromu
Američki državni sekretar Džon Keri tokom današnje zajedničke konferencije za novinare sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom, na berlinskom aerodromu

Američki državni sekretar planira da se susretne sa liderima anti-vladinih protesta u Kijevu tokom bezbednosne konferencije u Minhenu...

Američki državni sekretar, Džon Keri sastaće se u subotu sa ukrajinskom opozicijom, koja predvodi anti-vladine proteste od novembra. U međuvremenu, demonstracije u toj zemlji se ne smiruju, pogotovo pošto je jedan opozicioni aktivista pronađen nadomak Kijeva sa teškim povredama.

Američki zvaničnici saopštili su da će američki državni sekretar održati prvi sastanak sa opozicionim političarom Arsenijem Jacenjukom i bivšim bokserom, takođe jednim od lidera opozicije Vitalijem Kličkom.

Keri se nalazi u zvaničnoj poseti Nemačkoj, gde je izjavio da ukrajinski predsednik Viktor Janukovič nije učinio dovoljno kako bi podstakao opoziciju da oformi zajedničku vladu.

“Verujemo da je jedinstvo važno i da je presudno kretati se ka tome. Naša poruka ukrajinskoj opoziciji, ili svakako moja poruka njima jeste da imaju punu podršku predsednika Obame i američkog naroda. Osnažićemo njihovu hrabrost i potrebu da nastave da budu ujedinjeni dok se bore za adekvatne reforme”, istakao je Keri.

Na konferenciji za novinare sa svojim nemačkim kolegom, ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom, Keri je takođe rekao da će poručiti opoziciji da bi ukoliko postignu tražene reforme, onda trebalo prekinuti sa pritiskom na vladu.

U međuvremenu, ukrajinski demonstranti izrazili su bes pošto je opozicioni aktivista Dmitro Bulatov, koji se od 22. januara vodi kao nestao, u četvrtak pronađen u blizini Kijeva sa posekotinama i masnicama po licu. Njegove pristalice kažu da je Bulatov bio kidnapovan i držan u pritvoru danima pre nego što su ga nepoznate osobe ostavile u šumi. Oni takođe navode da je Bulatov zatim došao do obližnjeg sela odakle je telefonom pozvao prijatelje.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da pokrene istragu o izveštajima o smrti, kidnapovanjima i mučenjima tokom političkih previranja u zemlji.

Predsednik Janukovič, koji je u četvrtak otišao na bolovanje, u međuvremenu je izdao saopštenje u kojem je optužio opozicione lidere za zaoštravanje političke krize dodavši da je vlada ispunila svoje obaveze za smirivanje situacije time što je izdata uslovnu amnestiju za uhapšene učesnike protesta, kao i time što je smenjen premijer.
XS
SM
MD
LG