Linkovi

Keri: Pravo - ključ za teritorijalne sporove


Državni sekretar SAD, Džon Keri, proteklih dana je posetio Aziju i Australiju.
Državni sekretar SAD, Džon Keri, proteklih dana je posetio Aziju i Australiju.

Državni sekretar Keri ističe da se u pozadini spornih prava na ribarenje i eksploataciju prirodnih bogatstava u Južnom kineskom moru nalaze dublja pravna pitanja suvereniteta i slobodne plovidbe.

Američki Državni sekretar Džon Keri je izjavio sinoć na Havajima da rešenje teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru leži u poštovanju međunarodnog prava, a ne u medjusobnom zastrašivanju rivalskih pretendenata na te teritorije.

Sekretar Keri kaže da se u pozadini spornih prava na ribarenje i eksploataciju prirodnih bogatstava u Južnom kineskom moru nalaze dublja, fundamentalna pravna pitanja suvereniteta i slobodne plovidbe.

"Znate, u pitanju je više od samog polaganja prava na ostrva, grebene, stene i ekonomske interese vezane za njih. U pitanju je da li će neko nametnuti svoju istinu zato što je moćan ili će preovladati međunarodna pravila i norme, vladavina zakona i međunarodno pravo."

Ovo je jedna od najprometnijih plovnih ruta za prevoz tereta, gde se kineska obalna straža već sukobila sa posadama vijetnamskih i filipinskih brodova. Indonezija, Bruneji, Malezija i Tajvan se takođe nadmeću oko prava u vodama Južnog kineskog mora, gde će kako je Keri rekao, konstruktivna američko- kineska saradnja doprineti stabilnosti.

"PredsednikObama je jasno rekao da pozdravlja uspon miroljubive, prosperitetne i stabilne Kine, Kine koja igra odgovornu ulogu kako u Aziji tako i svetu, i koja poštuje prava i norme ekonomskih i bezbednosnih pitanja.."

Keri je rekao da Vašington želi da izbegne “klopku strateškog rivalstva” sa Kinom. Međutim Kina je tokom vikenda osujetila američke napore da zaustavi provokativne akcije u Južnom kineskom moru, što je dodatno potkopalo Vašingtonov takozvani zaokret kod diplomatskih i vojnih resursa, kaže analitičar Majkl Oslin sa američkog instituta Enterprajz.

"Pogledajte kako se menja odnos snaga u vodama Azije. Pogledajte kako kineski pritisak prerasta skoro u agresiju. Administracija tu ništa ne preduzima, ali ne propušta priliku da nas podseti koliko im je zaokret ka Aziji važan. Mislim da ljudi ne znaju kako da to tumače.”

I dok Filipini i Vijetnam očekuju pomoć od Vašingtona, profesorka sa američkog univerziteta Hilari Man Leveret smatra da Kina gura američke saveznike u situaciju, u kojoj će, prema mišljenju Pekinga, Vašington otkriti slabost svoje politike prema Aziji, time što neće priteći u pomoć svojim saveznicima.

"Ta strategija se zasniva na pretpostavci da Sjedinjene Države neće uložiti svoje vojne kapacitete u Južno kinesko more da se bore protiv Kine oko pitanja do kojih im u stvari i nije stalo.”

Takva pretpostavka, kaže profesorka Leveret, nanosi štetu Vašingtonu u vreme kada dolazi do većeg zbližavanja Pekinga i Moskve.

"Zabrinutost zbog američke spoljne politike već nekoliko godina zbližava Rusiju I Kinu, naročito od početka arpskog proleća, intervencija u Libiji, Sirije. Vidimo da imaju sve više zajedničkog, naročito kada se radi o pitanjima prirodnog gasa, ugljovodonika."

Sekretar Keri kaže da Obamina administacija radi na podizanju trgovinskih i investicionih standarda u Aziji, jer su, kako je rekao, nacionalni interesi sada veći, ne samo zbog povečanog broja vojnika i diplomata u region već zbog brojnih preduzetnika i društveno odgovornih korporacija.

XS
SM
MD
LG