Linkovi

Keri: Ugroženo rešenje zasnovano na principu dve države


Američki državni sekretar Džon Keri
Američki državni sekretar Džon Keri

Američki državni sekretar Džon Keri predstavio je u današnjem govoru u Stejt departmentu široke smjernice za eventualni mirovni dogovor Izraela i Palestinaca, ocjenjujući da je rešenje, koje se zasniva na principu postojanja dvije države, ozbiljno ugroženo i da Sjedinjene Države ne mogu da ćute, dok nasilje i izgradnja izraelskih nasilja prijete da podriiju mir.

Državni sekretar je u govoru, održanom samo nekoliko nedelja uoči predaje vlasti novoizabranom predsjedniku Donaldu Trampu, rekao da Izrael nikada neće imati istinski mir sa arapskim svijetom ako ne postigne sporazum koji predviđa da Izraelci i Palestinci žive u svojim državama.

“Rešenje zasnovano na principu dvije države je sada ozbiljno ugroženo. Istina je, da se situacija na terenu, nasilje, terorizam, zastrašivanje, širenje naselja i naizgled beskonačna okupacija, udružuju da unište nade za mir obje strane i sve više cementiraju nepovratnu realnost postojanja jedne države koju većina ljudi zaista ne želi. Danas, sličan broj Jevreja i Palestinaca živi između rijeke Jordan i Sredozemnog mora i oni imaju izbor – mogu da biraju da žive zajedno u jednoj državi ili da se odvoje u dvije. Međutim, suštinska realnost je sledeća: Ako je izbor jedna država, Izrael može da bude jevrejski ili demokratski, ne može da bude oboje i nikada neće biti u miru", rekao je Keri.

On je poručio da Sjedinjene Države moraju da reaguju kada se, kako je naglasio, gubi nada za postizanje mira.

“Vrijeme je da se borimo za ono što je ispravno. Dugo znamo kako izgleda mirna i bezbjedna koegzistencija dvije države. I ne bi trebalo da se plašimo da to i kažemo.”

Keri je tokom 70-minutnog govora osudio i nasilje za koje su odgovorni Palestinci, navodeći da su prošle godine izvedene stotine terorističkih napada.

Jevrejsko naselje na Zapadnoj Obali
Jevrejsko naselje na Zapadnoj Obali

Istovremeno je branio odluku administracije da dozvoli usvajanje rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva zaustavljanje izgradnje jevrejskih naselja, navodeći da je cilj tog poteza bio da se očuva rešenje zasnovano na principu dvije države, te da su se Sjedinjene Države izjasnile u skladu sa svojim principima.

"Da smo uložili veto na rezoluciju, Sjedinjene Države bi dale dozvolu za dalju, neometanu izgradnju naselja čemu se suštinski protivimo. Zbog toga odbacujemo kritike da smo tim potezom napustili Izrael. Rezolucija nije ta koja izoluje Izrael, već stalna politika izgradnje naselja prijeti da onemogući postizanje mira. Prijatelji moraju jedni drugima da kažu teške istine i prijateljstvo zahtijeva uzajamno poštovanje.”

Kerijevi poslednji napori da očuva okvir rešenja koje predviđa postojanje dvije države neće promijeniti situaciju na terenu niti poboljšati rezultate Obamine administracije kada je riječ o bliskoistočnim mirovnim naporima.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je da je Kerijev govor bio usmjeren protiv Izraela i da se državni sekretar “opsesivno bavio naseljima”, a samo kratko osvrnuo na uzrok sukoba - palestinsko protivljenje jevrejskoj državi u bilo kojim granicama.

Obaminu administraciju kritikovao je i novoizabrani predsjednik Donald Tramp koji se ponovo oglasio na Tviteru.

"Ne možemo i dalje da dozvoljavamo da se prema Izraelu postupa sa takvim prezirom i nepoštovanjem. Nekada su imali dobrog prijatelja u Sjedinjenim Državama, ali ne više", istakao je Tramp i poručio Izraelu "da ostane snažan, jer 20. januar brzo dolazi."

Tramp je otvoreno lobirao protiv rezolucije svjetske organizacije i očekuje se da će uložiti veto na sve buduće za koje se bude smatralo da su anti-izraelske.

Budući američki lider je za ambasadora u Izraelu imenovao advokata koji je prikupljao novac za izgradnju jevrjeskih naselja i čak se zalagao za izraelsku aneksiju Zapadne Obale.

XS
SM
MD
LG