Linkovi

ASEAN i S.Koreja u fokusu Kerijeve turneje


Američki državni sekretar Džon Keri boravi u poseti Laosu

Američki državni sekretar Džon Keri boravi u poseti Laosu,u okviru priprema za februarski samit sa liderima 10 zemalja članica ASEAN-a u Kaliforniji

Keri je kasno večeras doputovao u prestonicu Laosa Vijentijane, prvu stanicu azijske turneje koja obuhava posete Kambodži i Kini.

Keri će sa azijskim liderima razgovarati o prioritetnim regionalnim pitanjima, među kojima su spor u vezi sa Južnim kineskim morem, te sve veća zabrinutost zbog severnokorejskog nuklearnog programa.

Predsednik Barak Obama će u februaru biti domaćin vanrednog samita ASEAN-a u Kaliforniji. Američki i azijsko-pacifičli lideri će na skupu raspravljati o širenju ekonomskih i kulturnih veza. Obama će kasnije ove godine u Laosu prisustvovati još jednom samitu ASEAN-a.

Keri će razgovore o promovisanju bilateralnih odnosa nastaviti u Kambodži, čija ekonomija se izuzetno brzo razvija. Međutim, kako je saopštio visoki zvaničnik Stejt departmenta, Sjedinjene Države su zabrinute zbog političkih sporova u zemlji.

Državni sekretar će takođe posetiti Peking, u svetlu četvrte nuklearne probe u Severnoj Koreji koju je međunarodna zajednica oštro osudila. Sjedinjene Države više pritisak na Kinu, glavnog saveznika Pjongjanga, da utiče na severnokorejske vlasti da zaustave provokativne poteze.XS
SM
MD
LG