Linkovi

Keri traži rešenje posle spornih izbora


Američki državni sekretar Džon Keri i avganistanski predsednički kandidat Ašraf Gani razgovaraju u američkoj ambasadi u Kabulu, 11. jula 2014.

Državni sekretar Džon Keri pozvao je Avganistance da budu strpljivi, dok rivalski predsednički kandidati vode raspravu o tome koliko široka provera glasova bi trebalo da bude sprovedena posle spornih izbora.

Abdula Abdula i Ašraf Gani obojica tvrde da su pobedili u drugom krugu izbora 14. jula, kako bi zamenili odlazećeg predsednika Hamida Karzaija.

Keri je stigao u Kabul tokom noći kako bi posredovao između u sporu izbornih štabova. Ujedinjene Nacije saopštile su da su sačinile dvonedeljni plan kojim bi se proverilo 3,5 miliona glasova sa 8.050 biračnih mesta, oko 44 odsto ukupnog broja glasova.

Portparol Ganija Daud Sultanzoi izjavio je za Glas Amerike da se njegov tim slaže sa predlogom o kojem je razgovarano danas sa Kerijem, ali portparol Abdule, Fazel Sangčaraki rekao je da trenutni predlog nije prihvatljiv i da bi provera trebalo da se izvrši na većem uzorku glasova.

Keri se takođe sastao sa predsednikom Karzaijem i specijalnim izaslanikom UN za Avganistan Janom Kubisom.

XS
SM
MD
LG