Linkovi

Keri: Asad pokušava da promeni istoriju


Sekretar Keri tokom jučerašnjeg govora o Siriji u Stejt departmentu
Sekretar Keri tokom jučerašnjeg govora o Siriji u Stejt departmentu

Američki državni sekretar protivi se nameri Asadove vlade da pomeri fokus mirovne konferencije u Ženevi sa formiranja prelazne vlade na borbu protiv terorista...

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je protivnike sirijskog predsednika Bašara al-Asada da se pridruže mirovnim pregovorima planiranim u Švajcarskoj sledeće nedelje. Keri se protivi nameri Asadove vlade da pomeri fokus tih razgovora sa formiranja prelazne vlade na borbu protiv terorista.

Napori međunarodne zajednice za okončanje rata u Siriji usmereni su na formiranje sveobuhvatne prelazne vlade. Ali predsednik Asad izjavio je da će poslati predstavnike naredne nedelje u Švajcarsku, ne da bi se odrekao vlasti, već radi borbe protiv terorista, među koje on ubraja i naoružanu opoziciju. Sekretar Keri kaže da je to pokušaj, kako je rekao promene istorije, podrivanjem mirovnog procesa pre nego što je i počeo.

“Radi se o uspostavljanju procesa neophodnog za formiranje prelazne vlasti sa punim izvršnim ovlašćenjima zasnovane na uzajamnoj saglasnosti”.

Potez predsednika Asada da pomeri fokus razgovora odražava daleko jaču poziciju na kojoj je on sada, nego što je bio kada je taj proces započet, kaže bivši američki ambasador Adam Ereli.

“On i njegove pristalice imaju razlog da razgovaraju sa ljudima o načinu da se zaustavi nasilje. Oni više nisu u žurbi, već imaju dominaciju. Oni kontrolišu veći deo zemlje. Koji razlog bi oni sada imali da razgovaraju o tranziciji?”

Borbe između glavne pobunjeničke grupe Slobodne sirijske armije i ekstremnijih milicija povezanih sa Al Kaidom pomažu predsedniku Asadu da opravda pomeranje fokusa na terorizam, kaže analitičar u američkom Institutu za mir Stiv Hajdeman.

“Iz perspektive režima, što više mogu da promene uslove pregovora, biće u boljoj poziciji. Ali ako dalje idu u tom smeru, manje je vrednosti za opoziciju da se čak i pojavi”.

Glavna opoziciona koalicija trebalo bi da se dogovori da li će prisustvovati razgovorima, a sekretar Keri pozvao ih je da ne propuste priliku za stvaranje nove vlade oko koje svi treba da se slože.

“Bilo koje pitanje za koje se smatra da je neprihvatljivo za obe strane, bilo predsednika Asada bilo članova opozicije, ne može da bude deo budućnosti”.

Međutim, glavni saveznici predsednika Asada, Rusija i Iran ne prihvataju pretpostavku kraja Asadove vladavine, kaže profesorka na Američkom univerzitetu Hilari Men Leveret.

“Rusija se snažno protivi takvoj interpretaciji. Iran, drugi važan igrač u toj priči, takođe neće prihvatiti. To je zaista formula za diplomatski poraz”.

I dok se borbe u Siriji nastavljaju, sekretar Keri kaže da su mirovni pregovori u Ženevi prilika za opoziciju da dostigne ciljeve sirijskog naroda i njegove revolucije.
XS
SM
MD
LG