Linkovi

Ker: Pomirenje Britanije i EU i dalje moguće


Union flags displayed on a tourist stall, backdropped by the Houses of Parliament and Elizabeth Tower containing the bell know as Big Ben, in London, Feb. 8, 2017.

Dok u Briselu traju pregovori o tehničkim detaljima izlaska Velike Britanije iz EU, britanska premijerka Tereza Mej za „Dejli telegraf“ kaže da neće tolerisati nijedan pokušaj parlamenta da blokira „demokratsku volju britanskog naroda“. Ali, član Doma lordova Džon Ker, poručuje da je „pomirenje moguće, jer dok se pregovara o razvodu - brak još traje„.

Ker, jedan od autora člana 50 – na osnovu kojeg Britanija može da napusti EU, kaže da aktiviranje tog člana ne mora da znači izlazak Britanije iz Unije. Precizira da dve strane „treba da pregovaraju o razdruživanju, ali da Britanija nije dužna da se povuče samo zato što je premijerka Tereza Mej poslala svoje pismo, već da se može predomisliti u bilo kom trenutku pregovora.

Ipak, kada je Tereza Mej u martu aktivirala član 50 Lisabonskog sporazuma, parlamentu je poručila da „nema vraćanja unazad“, a nedavno je izjavila da će Britanija izaći iz EU 29. marta 2019.

Britanski parlamentarci i kabinet premijerke Mej duboko su podeljeni oko pitanja Bregzita, a evropske lidere dodatno frustrira britanska neodlučnost oko finansijkog dela razvoda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG