Linkovi

Kenija: Većina talaca spašena iz šoping mola


Medicinsko osobljei policija hitaju ispred Vestgejt mola u Najrobiju nakon razmene vatre, 23. septembar, 2013.
Medicinsko osobljei policija hitaju ispred Vestgejt mola u Najrobiju nakon razmene vatre, 23. septembar, 2013.

Kenijski ministar unutrašnjih poslova saopštio je da Kenijske snage sada kontrolišu svaki sprat u molu i da su spasile većinu preostalih talaca.

Kenijske vlasti saopštile su da napadači i dalje drže nekoliko talaca u šoping molu u Najrobiju u koji su upali u subotu. Kenijske snage nastoje da oslobode preostale taoce i uhvate naoružane napadače, više od 48 sati od kako je incident počeo.


Kenijski funkcioneri navode da su u napadu na šoping mol u Najrobiju poginule najmanje 62 osobe.

Somalijska ekstremistička grupa al Šabab preuzela je odgovornost za napad, navodeći da je on preduzet u znak odmazde za vojnu intervenciju Kenije u Somaliji.
Kenijske snage počele su akciju u Vestgejt molu kasno sinoć kako bi spasile ljude koji su se krili od naoružanih napadača ili su držani kao taoci.

Ministar unutrašnjih poslova, Džozef Ole Lenku, rekao je da Kenijske snage sada kontrolišu svaki sprat u molu i da su spasile većinu preostalih talaca.

„Naše snage sada imaju kontrolu. Rešenost da branimo zemlju nije nikada bila veća i želimo da kažemo da ćemo goniti teroriste sve do kraja.“

Ranije danas, očevici su čuli nekoliko velikih eksplozija iz mola, nakon čega je usledila pušćana vatra. Gusti, crni dim se i dalje diže iz mola nakon tih eksplozija. Kenijski funkcioner Džuliua Karangi kaže da se Kenija suočava sa medjunarodnom terorističkom grupom:

„Imamo ideju ko su ovi ljudi. Oni su očigledno iz više zemalja i verujemo da ovo očigledno nije lokalni dogadjaj. Mi se ovde suočavamo sa globalnim terorizmom.“

Kenijske snage su ušle u Somaliju pre dve godine da bi se borile protiv ekstremista al Šababa koji su često prelazili granicu i vršili napade u Keniji.

Ta ekstremistička grupa, svojevremeno je kontrolisala veći deo južne i centralne Somalije, ali je potisnuta poslednjih godina zahvaljujući prisustvu snaga Afričke unije, medju kojima su i kenijske trupe.
XS
SM
MD
LG