Linkovi

Istraga o napadu u kenijskom molu


Staklena vrata izrešetana mecima posle krvavog napada u kenijskom šoping molu, u kome je ubijeno 67 ljudi
Staklena vrata izrešetana mecima posle krvavog napada u kenijskom šoping molu, u kome je ubijeno 67 ljudi

Kenijske vlasti kažu da snimci bezbednosnih kamera pokazuju da je jedan od napadača možda bio norveški građanin poreklom iz Somalije

Vlasti koje sprovode istragu o prošlomesečnom krvavom napadu na šoping centar u Keniji kažu da postoji osnovana sumnja da je jedan od napadača bio norveški građanin poreklom iz Somalije.

Norveški funkcioneri su odbili da objave njegovo ime ali inspektori u Keniji kažu da je reč o 23-godišnjem Hasanu Abdiju Duhulou, norveškom građaninu rođenom u Somaliji. Nije poznato da li je on još živ.

Predstavnik norveške Policijske bezbednosne službe, Martin Bernsen, rekao je da tamošnje vlasti istražuju moguću umešanost jednog norveškog građanina u napadu u Keniji.

U današnjem intervjuu ia Glas Amerike Bernsen je rekao da su “sumnje porasle” u proteklih nedelju dana. On je rekao da dokazi koji podupiru sumnju obuhvataju snimke bezbednosnih kamera i razgovore sa ljudima koji imaju informacije o osumnjičenom.

Kenijske vlasti ranije su objavile imena četvorice drugih ekstremista umešanih u taj napad, koji su u njemu i ubijeni.

21. septembra grupa naoružanih pripadnika ekstremističke somalske grupe Al-Šabab zaposela je šoping mol Vestgejt i ubila nekoliko desetina ljudi. Sukob snaga bezbednosti sa ekstremistima trajao je četiri dana.
XS
SM
MD
LG