Linkovi

Keliju povereno "sređivanje" Bele kuće


Novi šef osoblja Bele kuće Džon Keli
Novi šef osoblja Bele kuće Džon Keli

Bela kuća je od ove nedelje pod novom upravom. Penzionisani mornarički general Džon Keli, nekadašnji šef sekretarijata za unutrašnju bezbednost, preuzeo je poziciju šefa osoblja Bele kuće. Protivnici i kritičari Donalda Trampa pitaju se da li Keli može da iskoristi svoje vojničko iskustvo i uvede red u Belu kuću u kojoj vlada haos već skoro šest meseci.

Nakon haotičnih nekoliko nedelja, predsednik Tramp poverio je sređivanje Bele kuće generalu Džonu Keliju.

Vredno ćemo raditi i učiniti Ameriku ponovo velikom. Sve se na to svodi i samo ćemo na tome i raditi”, rekao je predsednik Donald Tramp.

Keli će zameniti Rajnsa Pribusa, koji se sukobio sa predsednikovim direktorom za komunikacije Entonijem Skaramučijem. Skaramuči je otpušten u ponedeljak, koji je ujedno bio i Kelijev prvi dan na poslu – i to je bio signal da unutrašnje borbe u Beloj kući moraju da prestanu. Kris Vipl je autor knjge o tome koliko je važna pozicija šefa osoblja u Beloj kući.

“Ne možete voditi Belu kući isto kao što vodite porodičnu agenciju za nekretnine na Menhetnu, sa gomilom savetnika koji dolaze I odlaze, nepostojećim lancem komande I bez osobe koja će brinuti o ispunjavanju vaših dnevnih obaveza.”

Vipl kaže da će Kelijev uspeh zavisiti od toga koliki će mu biti uticaj.

“Svaki predsednik, obično na teži način, shvati da ne može efikastno da vlada bez da šefa osoblja postavi kao prvog među jednakima u Beloj kući. On brine o mnogim stvarima, među najvažnijima su dnevne obaveze predsednika, ali takođe predsedniku mora reći I ono što ne želi da čuje.

Predsednik je na svom Tviter nalogu pisao da u Beloj kući ne vlada haos. Ali, Trampa za prvih šest meseci mandata muče loši rejtinzi i istraga o Rusiji. Predsednik se takođe suočava sa zakočenom agendom u Kongresu, nakon što Senat nije uspeo da usvoji novi Zakon o zdravstvenom osiguranju. Tramp nastavlja ojačava svoju bazu, a izgleda da je jezgro pristalica ostalo stabilno.

Pojedini analitičari smatraju da bi Keli mogao da obuzda predsednika, pogotovo njegovu naviku da se “izluftira” na Tviteru. Jer, Trampov rejting lagano raste u mirnijim periodima, kaže analtičar Kajl Kondik.

Kada bi mogao da se smiri, možda bi javnost bila malo manje stroga prema njemu. Ali to se nije desilo otkad je došao na vlast.”

Keli će, zajedno sa Trampom, biti u centru pažnje narednih dana, dok 45. predsednik SAD pokušava da dostigne svoju političku stabilnost nakon veoma teških prvih šest meseci mandata.

XS
SM
MD
LG