Linkovi

Kejptaun uskoro bez vode?


Glavni izvor vode u blizini Kejptauna presušuje

Nestašice vode u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici navele su lokalne zvaničnike da od 1. februara uvedu restrikcije vode na 50 litara dnevno po domaćinstvu što je izazvalo veliko nezadovoljstvo tamošnjih žitelja. U protekle tri godine bilo je veoma malo padavina, što preti da rezervoari vode za Kejp Taun presuše.

Predviđa se da će do aprila, koji je na pragu, Kejptaun ostati bez vode, što je za mnoge stanovnike tog trećeg po veličini grada Jučnoafričke Republike neprihvatljivo.

"Pokušavaju da prebace odgovornost na druge. Neko mora da preuzme odgovornost. Do ovog haosa nas je dovela loša uprava. Sada imaju ove proteste jer se ljudi boje", kaže Hejzel Ošia iz Kejptauna.

"Gradska uprava je loše vodila poslove. Ne popravljaju mesta na kojima voda otiče niti smanjuju pritisak vode u cevima. Znaju da su uređaji za vodu defektni, a oni nemaju nikakav plan", kaže Šahid Mohamed, aktivista i stanovnik Kejptauna.

Međutim južnoafrički zvaničnici kažu da su problemi puno ozbiljniji I da su izvan politike.

“Moramo da depolitizujemo pitanje suše u Južnoafričkoj Republici. Voda ne zna za ideologiju ni političku pripadnost", poručila je Nomvula Mokonijani, ministarka za vodovod i kanalizaciju.

Zvaničnici su upozoravali da će u gradu od 4 miliona stanovnika, kada slavine u aprilu presuše, stanovnici moći da dobijaju samo 25 litara vode dnevno iz jednog od 200 distribucionih centara, što u normalnim uslovima nije dovoljno za dva minuta tuširanja.

"Dok gradske vlasti u Kejptaunu rade na dodatnim resursima, tražimo od naših građana da nam pomognu u štednji postojećih zaliha vode", ističe Zentia Limberg, članica Gradskog komiteta.

Stanovnici se pozivaju da preduzmu mere predostrožnosti, kaže Kristin Kolvin iz Programa pijaće vode.

"Ima I drugih gradova koji su zbog suša imali sličan problem. Sao Paolo u Brazilu je jedan od njih. Da bi bili sigurni da će svi žitelji Kejptauna prebroditi krizu potrebno je da pomognemo jedni drugima kako bi se izbegle katastrofalne posledice."

Planirane restrikcije sada su pomerene na 12. april.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG