Linkovi

Kazne za članice EU koje ne primaju izbeglice?


Izbeglice pristižu na grčko ostrvo Lezbos

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans upozorio je da bi članice Evropske unije, koje ne prime odgovarajući broj izbeglica, mogle da se suoče sa posledicama.

Timermans je na konferenciji za novinare rekao da se i dalje nada da bi “pod pritiskom svojih kolega” evropski lideri mogli da prime neke od 160 hiljada izbeglica, koje se trenutno nalaze u Italiji i Grčkoj.

Međutim, visoki zvaničnik Evropske komisije nije isključio kažnjavanje članica, ako se do narednog meseca ne postigne napredak.

"Komisija će možda da pokrene prekršajne postupke i svakako ćemo da razmotrimo tu opciju”, poručio je Timermans.

Takođe je dodao da je “izuzetno nepošteno” to što su Grčka i Italija preopterećene, dok druge zemlje ne primaju izbeglice.

Od 160 hiljada izbeglica, koliko je trebalo do septembra da bude razmešteno u zemlje članice Evropske unije, do sada je samo oko 12 hiljada napustilo dve mediteranske države.

Članice Evropske unije su u septembru 2015. godine postigle dogovor o izbegličkim kvotama, posle višemesečnog sporenja i uz veliko protivljenje nekoliko centralnoevropskih država koje su smatrale da im se time ugrožava suverenitet.

XS
SM
MD
LG