Linkovi

Karpenter: Zatvaranje vrata mešanju Rusije


Majkl Karpenter, bivši pomoćnik zamjenika sekretara za odbranu
Majkl Karpenter, bivši pomoćnik zamjenika sekretara za odbranu

Ruska strategija podrivanja širenja NATO-a nije dala rezultate, kaže za Glas Amerike bivši pomoćnik zamjenika sekretara za odbranu Majkl Karpenter, jedan od američkih zvaničnika koji su najviše doprinijeli afirmaciji integracije Crne Gore u zapadnu vojnu alijansu.

Karpenter: „U pitanju je veoma važna odluka, kojom se nagrađuje zemlja koja je sprovela teške reforme da bi ispunila uslove za članstvo u NATO-u. To će pomoći i da se zatvore vrata za miješanje Rusije“.

Glas Amerike: Protokol sada treba da potpiše predsjednik Donald Tramp. Da li ima ikakve sumnje u to da će on potpisati dokument?

Karpenter: „Smatram da je to završena stvar u ovom trenutku. Ja naravno ne mogu da predvidim kakvi će biti potezi predsjednika Trampa u pogledu bilo kog pitanja, ali su njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost H. R. Mekmaster, državni sekretar Reks Tilerson i sekretar za odbranu Džim Matis podržali članstvo Crne Gore u NATO-u, tako da su Sjedinjene Države u suštini ratifikovale protokol “.

Glas Amerike: Pomenuli ste i miješanje Rusije u Crnoj Gori. Američki senatori su tokom rasprave o protokolu isticali da će prijem Crne Gore spriječiti širenje prijetnje od strane Rusije. Da li će to zaista biti slučaj?

Karpenter: „To pitanje bi trebalo posmatrati kratkoročno i dugoročno. Kratkoročno, očekujem da će Rusija nastaviti sa političkom subverzijom, ne samo u Crnoj Gori, već i širom Evrope, naročito u državama u kojima se ove godine održavaju izbori. Nastaviće i u Sjedinjenim Državama, gdje se miješala u prošlogodišnje izbore. Rusija u stvari sve odlučnije koristi metode političke suberzije. Dugoročno gledano, članstvo Crne Gore u NATO-u naučiće Rusiju lekciji da su u ovom slučaju negativne posljedice veće od koristi, iz perspektive Kremlja, i da njegova strategija podrivanja širenja Alijanse nije dala rezultate i da smo odlučni da primimo zemlje koje ispune uslove za članstvo“.

Glas Amerike: Republikanski senatori Rend Pol i Majk Li u Senatu su naveli da ne vide kako Crna Gora, sa malom vojskom, može da doprinese bezbjednosti NATO-a i Sjedinjenih Država. Slično je nedavno izjavio i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. Koje su prednosti crnogorskog članstva za Alijansu?

Karpenter: „Najveća korist za NATO je činjenica da pomažemo da se obezbjedi i stabilizuje Zapadni Balkan. Stabiliniji i bezbjedniji region, kao rezultat integracije Crne Gore u NATO je u suštinskom interesu Sjedinjenih Država i još više u interesu naših evropskih saveznika. Crna Gora ima malu vojsku i njeni kapaciteti jesu mali u poređenju sa onim što Alijansa, koja ima 28 članica, već posjeduje, ali je to važno za region, a takođe se šalje poruka da države koje sprovede demokratske reforme, reformišu vladavinu prava i vojsku, mogu da postanu članice Alijanse zato što dijele iste principe. To je slučaj sa Crnoj Gorom i zato je važno što je Senat konačno donio ovu odluku“.

XS
SM
MD
LG