Linkovi

Karlos Alvarado osvojio predsedničke izbore u Kostariki


Karlos Alvarado Kesada, predsednički kandidat većinske Partije Građanske akcije, slavi pobedu na izborima
Karlos Alvarado Kesada, predsednički kandidat većinske Partije Građanske akcije, slavi pobedu na izborima

Kandidat vladajuće partije pobedio je na predsedničkim izborima u Kostariki, nakon što je većina građana odbila da glasa za hrišćanskog pevača koji je stekao popularnost pokretanjem kampanje protiv istopolnog braka.

Izborna komisija saopštila je nakon 91 odsto izbrojanih glasova da je Karlos Alvarado, kandidat vladajuće Partije građanske akicije, osvojio 60.6 procenata, dok je njegov politički protivnik Fabrisio Alvarado iz Partije za nacionalnu obnovu prikupio 39.4 odsto. Uprkos istom prezimenu kandidati nemaju rođačke veze.

Fabrisio Alvarado, gospel pevač i novinar, koji je u govoru pred svojim pristalicama priznao poraz, stekao je popularnost posle provog kruga izbora u frebruaru, promovišući kampanju protiv inicijative Interameričkog suda za ljudska prava da odobri sklapanje istopolnih brakova.

Karlos Alvarado iz Partije za građansku akciju, inače pisac i bivši ministar rada je u svojim govorima podržao inicijativu za sklapanje gej brakova.

U trci za naslednika odlazećeg predsednika Luisa Giljerma Solisa, kome je prema ustavu Kostarike zabranjeno da se kandiduje za drugi uzastopni mandata, nalazilo se trinaest kandidata.

Ankete su pokazale da se oko dve trećine stanovnika Kostarike protivi sklapanju istopolnog braka.

XS
SM
MD
LG