Linkovi

Karikaturistima lak posao 2016.


Karikaturistima lak posao 2016.
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Karikaturistima lak posao 2016.

U svakom izbornom ciklusu, američki predsednički kandidati nisu samo u centru pažnje medija već i pod lupom karikaturista u SAD I širom sveta. Svaka fizička karakteristika ili karakterna crta kandidata je potencijalna tema za satiru, od žuto-narandžaste kose Donalda Trampa do odela Hilari Klinton. Reporteri Glasa Amerike Niki Papadionakis i Vilijam Galo razgovarali su sa nekim američkim karikaturistima o tome kako je ovo sjajna izborna godina za njihovu profesiju.

Karikaturisti se ludo zabavljaju u ovoj izbornoj godini, sa Donaldom Trampom i Hilari Klinton.

“Nikad nije bilo lakše…”, kaže Met Vurker, karikaturista magazina "Politico."

Republikanski kandidat i milijarder Donald Tramp ne bira reči I veoma je upečatljiva pojava.

“Naravno, morate da počnete od kose. To je žarko žuta pomešana sa crvenom i tako dobijate onu njegovu nijansu narandžaste iz solarijuma. Na šta god da stavite njegovu kosu i trogodišnje dete će reći – Donald Tramp”, ističe Vurker.

Karikaturista i kolumnista Vašington Posta Majkl Kavna se slaže:

"Lako je prikazati Trampa kao bombastičnog 70-godišnjaka, balon na čijem je vrhu ta kosa veštačkog izgleda, u boji koja ne postoji u prirodi.

Prva žena predsednički kandidat je takodje meta.

“Ona ima te nasmejane obraze, koji izgledaju gotovo neprirodno dok se osmehuje. Ima te karakteristične velike krugove na obrazima koje možete da nacrtate i onda ne moram da dodajem podočnjake ili bore” , kaže Vurker.

Medjutim drugi karikaturisti, posebno oni u stranim zemljama, nisu tako uzdržani kao što se vidi na nekim ruskim karikaturama koje nisu štedele Hilari.

“Ako želite, možete da budete baš surovi prema njoj, da je učinite ružnom i sve to, ali ja to ne želim da radim jer smatram da to remeti poruku karikature”, ističe Met Vurker.

Karikaturisti nisu samo umetnici koji crtaju javne ličnosti. Oni posmatraju politički proces i pronalaze karakteristike koje žele da naglase. Hilarin oprez – oličen u njenim odelima – i Trampova bombastičnost koju simbolizuje njegova kosa – dodaju satiričnu dimenziju ovogodišnjoj burnoj predsedničkoj trci.

XS
SM
MD
LG