Linkovi

Senat o protokolu u 2017, Kardin traži izjašnjavanje u januaru


Američki Senat na rano jutros završenoj sjednici, na kojoj je usvojena budžetska rezolucija o finansiranju vlade do kraja aprila, nije ratifikovao Prokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Protokol, koji je bio na agendi Senata prethodna dva dana, sinoć je mogao da bude odobren samo jednoglasno, aklamacijom, zato što nije bilo vremena da se o njemu senatori pojedinačno izjasne.

Međutim, dva republikanska senatora imala su primjedbe. Za ratifikaciju međunarodnih ugovora u američkom Senatu inače je potrebna dvotrećinska većina. U Senatu SAD je 100 zakonodavaca, po dvoje iz svake savezne države.

U januaru će, kada počne zasijedanje novog saziva Kongresa, senator Ben Kardin (Cardin), vodeći demokrata u Spoljnopolitičkom odboru, ponovo pokrenuti inicijativu da se njegove kolege izjasne o Protokolu. Kardin je u saopštenju, proslijeđenom Glasu Amerike, naveo da je razočaran što Senat nije dao zeleno svijetlo za prijem Crne Gore u NATO prije raspuštanja Kongresa za ovu godinu.

"Vladimir Putin je uradio sve što je mogao da poremeti nedavne parlamentarne izbore u Crnoj Gori, u okviru napora da zaustavi širenje NATO-a. Senat je propustio važnu priliku da pošalje snažnu poruku podrške Alijansi i našim saveznicima na Balkanu", naveo je demokratski senator i pozvao lidera republikanske većine da u januaru obezbijedi neophodno vrijeme za glasanje o crnogorskom članstvu.

Vilson: Ogromna većina u Senatu SAD podržava članstvo Crne Gore u NATO

Dejmon Vilson
Dejmon Vilson

Za izvršnog potpredsjednika Atlanskog Savjeta SAD, Dejmona Vilsona (Damon Wilson), pitanje ratifikacije protokola o članstvu Crne Gore u NATO više je proceduralno pitanje.

Za Glas Amerike, Vilson kaže da je Senat pokušao da u ubrzanoj proceduri aklamacijom prihvati sporazum o prijemu 29. članice NATO, na isti način kao što su svojevremeno ratifikovani protokoli o članstvu Albanije i Hrvatske.

"Ta procedura predviđa da svi Senatori moraju da budu saglasni, a u ovom slučaju izgleda da je primjedbe imalo dvoje senatora", kaže Vilson ističući da će se, ukoliko i dalje bude primjedbi ili protivljenja, o ratifikaciji Sporazuma Senatori izjašnjavati glasanjem.

Vilson naglašava da je ratifikacija pitanje vremena jer je ogroma većina onih koji je podržavaju.

"Jasno je da je ogromna podrška članstvu Crne Gore u NATO- 52 republikanska, 44 demokratska i 2 nezavisna senatora (98 od 100). Ostaje da se vidi kada će to pitanje doći na dnevni red. Moraćemo malo da sačekamo, ali je važno je naglasiti da nema nikakve sumnje da Senat SAD podržava članstvo Crne Gore u NATO", kaže Vilson.

XS
SM
MD
LG